TT-Utrikes

Hongkong förbjuder självständighetsparti

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hongkongs självständighetsparti Hong Kong National Party (HKNP) har förbjudits, som en eftergift mot Peking som vill stärka sin kontroll över den semiautonoma staden. HKNP arbetar för att Hongkong, som överlämnades av britterna till Kina i slutet av 1990-talet, ska bli en självständig stat.(TT)

Hongkongs självständighetsparti Hong Kong National Party (HKNP) har förbjudits, som en eftergift mot Peking som vill stärka sin kontroll över den semiautonoma staden.

HKNP arbetar för att Hongkong, som överlämnades av britterna till Kina i slutet av 1990-talet, ska bli en självständig stat. När regeringen i juli aviserade det tänkta förbudet ledde det till protester på stadens gator och ett fördömande från Storbritanniens utrikesdepartement. Förbudet motiveras med att partiet utgör en nationell säkerhetsrisk.

Självständighetsrörelsen i Hongkong växte i samband med omfattande demonstrationer 2014. HKNP bildades 2016 av en grupp studenter och unga yrkesarbetare och regeringen har från början antytt att partiet bryter mot lagen.