TT-Utrikes

HD i Indien beordrar skydd för kashmirier

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter hat och våldsamma attacker har Indiens högsta domstol beslutat att förstärka skyddet för kashmirier, som utsätts för hämndaktioner efter en självmordsbombning i förra veckan. Samtidigt uppmanas butiksägare i Kashmir att stänga sina verksamheter i protest.(TT)

Självmordattacken i Kashmir 14 februari dödade över 40 medlemmar av den indiska säkerhetstjänsten. Dådet har försämrat den redan spända relationen mellan Indien och Pakistan, som båda gör anspråk på hela Kashmir.

Fler än 700 personer med ursprung i Kashmir har återvänt till sina hemtrakter från andra delar av Indien efter attacken på grund av att de utsatts för hämndaktioner.

Högsta domstolen har beordrat lokala myndigheter och polischefer att säkerställa att det inte sker några "attacker, hot eller sociala bojkotter" till följd av attentatet.

"Omedelbart efter attacken började folkmobbar och medborgargarden hetsa, hota och attackera muslimer och kashmirier runtom i landet", sade två aktivister som engagerat sig i att få högsta domstolen att agera.

Vissa kashmirier har stängts av från indiska universitet efter att postat kommentarer som rör attacken och den uppkomna situationen på sociala medier.

Näringsidkare i Kashmir har uppmanat butiker och marknadsplatser att tillfälligt stänga sina verksamheter under fredagen i protest mot de "fortsatta hoten och trakasserierna" mot kashmirier.

I måndags dödades tre extremister som tros ha planerat självmordsdådet. De var pakistanska medborgare och medlemmar av den pakistanska militanta islamistgruppen Jaish-e-Mohammad, som har tagit på sig dådet.