TT-Utrikes

Hård FN-kritik mot Nicaragua

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN anklagar den nicaraguanska regeringen för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter i samband med att demonstationer mot president Daniel Ortega slagits ner.(TT)

I en rapport skriver FN:s råd för mänskliga rättigheter att "Nicaraguas regering har begått brott mot mänskliga rättigheter när man blundat för att beväpnade grupper samlat in demonstranter, av vilka flera sedan blivit våldtagna med gevär och torterade". I rapporten föreslås att FN ska inrätta en kommission för att förhindra att situationen förvärras. Risken för repressalier och ett "klimat med utspridd terror" ska redan ha tystat regeringskritiska demonstranter.

"Förtryck och vedergällningar mot de protesterande pågår i Nicaragua medan världen tittar åt andra hållet", säger Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i ett uttalande.

Över 300 personer har hittills dödats och 2 000 har skadats i oroligheterna, som startade i april som en protest mot en mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem, men nu har växt till krav på Ortegas avgång. Presidenten har tidigare försvarat våldet och anklagat USA för att ligga bakom demonstrationerna.