TT-Utrikes

Ny överklagan - Gbagbo hålls kvar i Haag

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo friades tidigare i veckan från anklagelser om människorättsbrott av Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Men efter ännu ett överklagande har beslutet att sätta honom på fri fot stoppats.(TT)

Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo friades tidigare i veckan från anklagelser om människorättsbrott av Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Men efter ännu ett överklagande har beslutet att sätta honom på fri fot stoppats.

Åklagarsidan överklagade domen och verkställandet av den friande domen sköts upp, då det finns farhågor om att expresidenten inte återvänder till Nederländerna och Haag om han släpps. Men på onsdagseftermiddagen svarade ICC-domarna att överklagan avvisats och att åklagarnas framställan var "exceptionellt svag".

Senare på onsdagen inkom dock ännu en överklagan, som nu gör att frisläppandet skjuts upp igen.

73-årige Laurent Gbagbo var åtalad på fyra punkter efter en våldsvåg i Elfenbenskusten 2010-2011 där omkring 3 000 personer dödades. Han var den första statschefen någonsin att lämnas över till ICC, där han varit föremål för rättegång sedan 2016, tillsammans med sin nära medarbetare Charles Ble Goude.