Annons
Nyheter

Styrkor från Senegal i räder mot Gambia

Under operationsnamnet "återupprätta demokratin" har styrkor i Senegals armé gått in i Gambia för att där ge sitt stöd åt nyinsvurne presidenten Adama Barrow. Strax dessförinnan beslutade FN att stödja en resolution som kräver att den tidigare presidenten Yahya Jammeh lämnar ifrån sig makten.(TT)
Publicerad 19 januari 2017

De båda beskeden kom på torsdagskvällen efter det att Adama Barrow, segraren i presidentvalet i december, svurits in i sitt nya ämbete. Men det skedde inte i Gambia utan på landets ambassad i Senegals huvudstad Dakar, dit Barrow sökt sin tillflykt sedan några dagar tillbaka.

I ett uttalande från den senegalesiska armén på torsdagskvällen bekräftas att styrkorna gått in i grannlandet som en del i en insats av den regionala organisationen Ekowas. Enligt uttalandet har resurser för insatser "på land, till sjöss och i luften" ha gjorts tillgängliga för operationen, men det framgår inte hur och var de har satts in.

Annons

Något tidigare hade dock armétalesmannen Abdoul Ndiaye sagt att man gick in i Gambia redan i eftermiddags.

Förhandlar med Jammeh

Det var ett enigt FN:s säkerhetsråd som på kvällen beslutade att stödja Ecowas resolutionsförslag som ska tvinga fram ett maktskifte. Men resolutionen sanktionerar inte att Ecowas använder vapenmakt för att uppnå syftet.

Gambierna firade på gatorna efter beskedet om att Barrows svurits in. Unga män sjöng och skrek, hängande ut från bilar i huvudstaden Banjul. Även landets arméchef rapporteras ha deltagit i firandet.

Tidigare under kvällen kom rapporter om att nigerianska stridsplan flugit över Gambia. Enligt en talesman för flygvapnet, Ayodele Famuyiwa, pågår ännu förhandlingar med Jammeh.

””

Den excentriske Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, erkände sig först besegrad av oppositionsledaren Barrow. Men Jammeh ändrade sig och krävde att högsta domstolen skulle kopplas in.

"Fånig strid"

Jammehs ovilja att lämna ifrån sig makten i det västafrikanska landet har fått Ecowas att hota med militärt ingripande. En given utgångspunkt är Senegal, som bortsett från en liten kustremsa i väster omringar Gambia.

Vid den gambiska gränsen har sedan onsdagen senegalesiska styrkor stått redo att gå in. Även Nigeria har skickat soldater och stridsflyg till regionen. Ghanas president har också sagt att landet kommer att bistå med soldater.

Gambias militärchef Ousman Badjie tänker dock inte beordra sina soldater att strida mot andra afrikanska länder. Badjie har tidigare uttalat stöd för Barrow, för att sedan ändra sig och stötta Jammeh i stället.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons