Annons
Nyheter

Fruktad armélarv invaderar Asien

En fruktad skadeinsekt, den så kallade armélarven, har invaderat Asien. Larven, som orsakat stora skador på olika grödor i Afrika, upptäcktes nyligen i Indien och experterna varnar nu för att stora arealer med ris, grönsaker och bomull kan ödeläggas.(TT)
Publicerad 17 augusti 2018

Armélarven är larvstadiet av en liten, gråbrunspräcklig nattfjäril (Spodoptera frugiperda) som ursprungligen härrör från Nord- och Sydamerika.

Den kan sprida sig snabbt över stora områden och varje hona kan lägga 1 000 ägg eller mer under sin livstid. Larverna kan ibland förekomma i oerhörda mängder och då orsaka väldiga förluster för odlarna.

Annons

Snabb spridning

Den dök upp i Afrika 2016 och spred sig på bara två år till över 40 länder på kontinenten. Den föredrar majs, men kan livnära sig på runt 80 olika grödor, inklusive ris, bomull, jordnötter, sockerrör, hirs och durra.

Nu har arten av allt att döma fått fäste i Asien. Den hittades i juli på majsplantor i delstaten Karnataka i södra Indien och har sedan dess upptäckts även i grannstaterna Tamil Nadu och Telangana. Den rapporteras sprida sig "alarmerande" snabbt.

Småbrukare hotade

Det innebär att jordbruket i Asien snabbt måste lära sig hur man bekämpar den nya fienden. Miljontals småbrukare på indiska halvön, i Sydostasien och södra Kina kan räkna med svåra problem.

Larverna går dock att bekämpa. I Afrika har man använt kemiska pesticider, men dessa rekommenderas inte av FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, eftersom de är skadliga för den omgivande miljön. I stället ger man rådet att använda så kallade biopesticider som baseras på exempelvis tobaksplantor, svampar och bakterier.

Andra metoder som rekommenderas är att sprida aska eller sand på växtdelar som angripits.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons