TT-Utrikes

Franska djurägare arga på björnimport

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tiotals uppretade lantbrukare och lokala tjänstemän i staden Pau i sydvästra Frankrike stormade ut från ett möte med miljöminister Francois de Rugy på torsdagen. Samtidigt genomförde cirka 200 fåraherdar och lantbrukare som vägrat träffa de Rugy en protest i en närliggande by. Orsaken?(TT)

Tiotals uppretade lantbrukare och lokala tjänstemän i staden Pau i sydvästra Frankrike stormade ut från ett möte med miljöminister Francois de Rugy på torsdagen. Samtidigt genomförde cirka 200 fåraherdar och lantbrukare som vägrat träffa de Rugy en protest i en närliggande by.

Orsaken? Att två importerade brunbjörnar ska släppas fria i Pyrenéerna.

Omkring 40 björnar vandrar redan runt i området, sedan Frankrike 1996 börjat importera djur från Slovenien för att återuppbygga en nära på utrotad lokal stam. De två nya björnhonorna är en del i regeringens plan på att under en tioårsperiod öka stammen till ungefär 50 könsmogna djur.

Men planen är allt annat än populär bland traktens djurägare och lantbrukare, som klagar över björndödade får och annan boskap.

– Vi vill inte ha dessa rovdjur, och vi kommer att göra oss av med dem, säger Olivier Maurin, ledare för en lokal aktivistgrupp.