TT-Utrikes

Försökte smuggla orangutang i resväska

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En rysk turist har gripits av indonesisk polis efter att han försökt smuggla en nedsövd orangutang ut ur landet i en resväska.(TT)

En rysk turist har gripits av indonesisk polis efter att han försökt smuggla en nedsövd orangutang ut ur landet i en resväska.

Den 27-åriga mannen stoppades i säkerhetskontrollen på Balis flygplats sent på fredagen och när personal genomsökte hans väska fann de en två år gammal orangutangunge och sju levande ödlor.

– Vi tror att orangutangen blev matad med allergipiller vilket fick honom att somna. Vi hittade piller inuti resväskan, säger Ketut Catur Marbawa vid landets naturskyddsmyndighet, till AFP.

Mannen, som nu riskerar ett fängelsestraff på upp till fem år och höga böter, uppger att han fått djuren i gåva av en annan rysk turist som köpt dem på en gatumarknad i Java och övertalat honom att ta med sig dem hem som husdjur.

Orangutangen är en utrotningshotad art med bara runt 100 000 individer kvar, enligt Internationella naturvårdsunionen. Trots det är det inte ovanligt att de attackeras av odlare och bybor i Indonesien som betraktar dem som skadedjur eller tillfångatas och säljs dyrt av tjuvskyttar.