TT-Utrikes

FN oroas av Kinas indoktrineringsläger

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN oroas av politiska indoktrineringsläger i Kina - ett slags hemliga fängelser dit muslimska uigurer skickas för att "omskolas", ibland helt utan rättegång.(TT)

FN oroas av politiska indoktrineringsläger i Kina - ett slags hemliga fängelser dit muslimska uigurer skickas för att "omskolas", ibland helt utan rättegång.

Världsorganisationens kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, en del av FN-organet OHCHR, uppmanar nu Kina att omedelbart släppa de uigurer som sitter fängslade för påstådda terroristkopplingar. FN hävdar att terroranklagelserna bara är ett svepskäl, och att minst en miljon människor ur den muslimska minoritetsgruppen tvingats in i lägren i Xinjiang-regionen i västra Kina.

Oberoende experter varnar även för att uigurer och medlemmar av andra muslimska minoriteter övervakas på oberättigade grunder, för att sedan gripas vid vägkontroller eller efter skanning av mobiltelefoner, ibland bara för att de hälsat med ett religiöst uttryck.

Kinas utrikesdepartement avfärdar anklagelserna, och säger att kritiken kommer från Kinamotståndare. De uppger även att väpnade islamistgrupper sår osämja mellan uigurminoriteten och majoritetsbefolkningen.