TT-Utrikes

FN hjälper till att återanpassa Farc

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Farc-gerillan får FN-hjälp med återanpassning efter att de lagt ned vapnen, och det satsas miljoner på minröjning i landet.(TT)

Efter den historiska fredsöverenskommelsen där Farc-gerillan i Colombia lagt ner vapnen efter mer än 50 år av strider mot den colombianska staten, förbereder FN för en insats som ska hjälpa före detta Farc-medlemmar att anpassa sig till ett vardagsliv utan gerillan.

FN:s säkerhetsråd ska i juli rösta om ett förslag på en ny insatsgrupp i Colombia. I veckan som gick avslutades FN:s förra insats i landet: avväpningen av gerillan. Efter att 7 000 vapen överlämnats var processen så slut i tisdags.

FN-sändebudet Jean Arnault säger att det mest brådskande är återanpassningen av 10 000 stridande från Farc. Bland rebellerna finns "en djup känsla av osäkerhet angående deras fysiska säkerhet efter avväpningen och kring deras socioekonomiska framtid" enligt Arnault.

Colombias regering och Farc-rebellerna har bett säkerhetsrådet att godkänna den nya insatsen, enligt Arnault.

Samtidigt ger Nya Zeeland nu drygt åtta miljoner kronor till att röja landminor i Colombia, ett av de mest mintäta länderna i världen efter ett halvt sekel av krig. Pengarna ska främst gå till brittiska Halo trust och en del till FN, skriver Thomson Reuters Foundation.