TT-Utrikes

Chock och sorg efter massmord i moskéer

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nya Zeeland är i chock efter terrorattacken mot två moskéer där 49 personer sköts ihjäl. En 28-årig australisk medborgare som beskrivs som högerextrem har delgivits misstanke om mord. - Det här kan bara beskrivas som en terroristattack, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.(TT)

41 av offren sköts ihjäl i en av de två moskéerna i staden Christchurch, de övriga i och omkring den andra. Dessutom vårdas 48 personer, inklusive små barn, för skottskador, enligt ett uttalande från sjukhuset.

Enligt Jacinda Ardern, som kallar dådet en välplanerad terrorattack, är runt 20 personer allvarligt skadade.

En 28-årig man som greps kort efter dådet har delgivits misstanke om mord. Ytterligare två personer har gripits för att ha burit vapen, men deras koppling till dådet är oklar. Ingen av männen ska tidigare ha varit på någon "övervakningslista" för terrorbrott. I ett tidigt skede greps även en fjärde person, som nu ska ha avskrivits från utredningen. Polisen uppger att man inte aktivt söker efter fler gärningsmän.

Polisen har även hittat två sprängladdningar, som nu har oskadliggjorts, fastsatta på ett fordon i staden. En byggnad i staden Dunedin, 30 mil söder om Christchurch, med misstänkt koppling till dådet undersöks av polis och närområdet har evakuerats.

"Det här är inte vi"

Premiärminister Jacinda Ardern säger att de misstänktas världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen", och riktar sig sedan direkt till de som berörs av dåden:

– För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, säger Jacinda Ardern, och fortsätter:

– Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt.

Hon uppmanar alla att inte dela det material från dådet som spridits via sociala medier.

– Det här är inte vi. Handlingen återspeglar inte vilka vi är som land, säger Ardern.

"Snabba skott"

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbönen i de två moskéerna, som ligger på drygt 6 kilometers avstånd från varandra, när en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet.

Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare som enligt flera medier ska ha varit i Nya Zeeland "relativt kort tid".

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar den huvudmisstänkte 28-åringen för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Livesände dådet

Enligt New Zealand Herald livesände skytten dådet via Facebook i 17 minuter i en film vars äkthet bekräftats av AFP. Polisen uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och ber folk att inte dela länkar till den. På filmen syns främre delen av ett automatvapen när gärningsmannen går genom den första av de två attackerade moskéerna och mejar ner alla som kommer i hans väg.

Enligt flera medier lade samma man som sände videon på Facebook upp en sorts manifest på nätforum och sociala medier före dådet.

– Jag såg inte skytten för att jag var i rummet bredvid. Men helt plötsligt så hörde vi skott avlossas och människor började springa för sina liv. Jag är fortfarande i chock, säger Mohan Ibrahim, som befann sig i Al Noor-moskén när gärningsmannen började skjuta, till New Zealand Herald.

Uppmanas stänga dörrar

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. Stadens sjukhus, dit många skadade har förts, har försatts i stabsläge och låst sina dörrar. Även butiker höll stängt under kvällen.

Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap. Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög för första gången i landets historia.

Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch. Masskjutningen ska vara den dödligaste som skett i Nya Zeeland hittills.