TT-Utrikes

Finländare är lyckans ostar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Glöm finländskt svårmod och melankoli. När lycka ska mätas finns vinnarna i Finland. Det är nämligen världens lyckligaste land. Sverige i sin tur får nöja sig med en niondeplats. Fåordiga, kärva och där dysterheten är en spegel av landets täta skogar.(TT)

Fåordiga, kärva och där dysterheten är en spegel av landets täta skogar.

Så beskrivs nationaldragen hos finländare men inget skulle nu kunna vara mera fel, i alla fall enligt FN-rapporten World Happiness Report som nu publiceras för sjätte gången. Det som många frågat sig sedan urminnes tider, hur mäter man lycka, anser sig nämligen FN kunna göra.

I vinter-OS nyligen fick Finland visserligen nöja sig med ett ynka guld men i rapporten står landet som tydliga vinnare när man klättrar fem placeringar och dessutom puttar ned Norge från förstaplatsen.

Bland parametrarna som anses avgörande för lycka återfinns landets BNP, sociala skyddsnät, hälsa, frihet och frånvaro av korruption, faktorer där Finland återfinns i toppen.

– Det är inte jag speciellt övertygad om, säger författaren, journalisten och politikern Jörn Donner.

– Visst har det skett en ganska osannolik utveckling sedan Andra världskriget men jag ser ingen anledning till en enorm lycka. Men Finland har blivit ett slags medelklassamhälle och en småborgerlig värld kan väl subjektivt definieras som lycka.

TT: När har du själv varit som allra lyckligast?

– I ungdomen tycks man tro att livet är ändlöst, när man blir äldre upptäcker man att det finns ett slut och det närmar sig för oss alla.

Inte lika muntert är det i Burundi som får se landet placera sig på 156:e och sista plats, närmast efter Centralafrikanska republiken. För finländarna finns samtidigt dubbla anledningar att fira. För första gången mäts även lyckan bland utrikes födda i de olika länderna.

Även där återfinns Finland i topp, den här gången närmast före Danmark och därefter Norge. Sverige avancerar samtidigt ett pinnhål och är på åttonde plats.