TT-Utrikes

Syrien: Explosion i Damaskus, bussbomb i norr

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En stor explosion har inträffat i Syriens huvudstad Damaskus och ett flertal människor uppges ha dödats. I den nordliga staden Afrin har tre civila dödats i en bombattack mot en buss. Explosionen i Damaskus inträffade i huvudstadens södra delar.(TT)

Explosionen i Damaskus inträffade i huvudstadens södra delar.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, skedde explosionen nära en säkerhetsanläggning och den följdes av skottlossning.

"Det finns flera döda och skadade, men vi kunde inte omgående bekräfta antalet", lyder ett meddelande från SOHR, vars rapportering bygger på ett nätverk av uppgiftslämnare i Syrien.

Statsmedierna hävdar dock att ingen person dödades i samband med smällen. En misstänkt "terrorist" har gripits, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Bombdåd på årsdag

I Afrin, i det nordvästra hörnet av Syrien, har tre civila personer dödats när en bomb exploderade i en buss i stadens centrala delar. Ytterligare nio personer skadades, enligt SOHR.

Attacken sker på årsdagen för den första turkiska offensiven mot de kurdkontrollerade områdena i norra Syrien. Den turkiska militären och turkallierade rebellstyrkor tog kontroll över Afrin i mars förra året, efter två månaders strider.

Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom bomben. I en liknande attack i Afrin dödades nio människor den 16 december av en bilbomb vid en rebellpostering. Det skedde kort efter att Turkiet aviserat en ny offensiv mot kurdstyrkorna i Syrien.

"Första på ett år"

Attacken i Damaskus ser ut att vara den första i staden på över ett år, enligt SOHR. Damaskus har varit huvudfästet för den syriska regimen och president Bashar al-Assad under det över sju år långa kriget som skördat över 360 000 människors liv och tvingat över hälften av landets befolkning att lämna sina hem. Regimens styrkor har återtagit kontrollen över stora delar av landet med hjälp av Ryssland och Iran.

Det komplicerade läget i norra Syrien blir som tydligast i Manbij, öster om Afrin. USA-stödda kurdstyrkor drev ut terrorgruppen IS och tog kontroll över staden 2016. Men USA aviserade nyligen att man lämnar Syrien och sina allierade - varpå Turkiet aviserade nya anfall mot kurdiska fästen. Då har kurdstyrkorna valt att släppa fram sin andra fiende, de syriska regimstyrkorna, utanför Manbij för att skapa en buffertzon mot Turkiet.