TT-Utrikes

Nya EU-sanktioner mot öst

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ytterligare nio personer läggs till på EU:s sanktionslista för kriget i östra Ukraina. Samtliga tillhör de ryssvänliga utbrytarna i Donetsk och Luhansk.(TT)

"Mycket tydligt" ville utrikesminister Margot Wallström (S) redan på förhand att EU skulle markera och fördöma det ryska agerandet kring Azovska sjön, öster om den annekterade Krimhalvön.

– Det här verkar vara ett sätt att underminera styret i Ukraina, och också deras ekonomi, sade Wallström till TT efter att ha samrått med riksdagens EU-nämnd i fredags.

När EU:s utrikesministrar samlades på måndagen bönhördes utrikesministern åtminstone delvis. Ytterligare nio namn läggs nu till på den långa listan över personer som inte ska ges visum till EU och vars eventuella EU-tillgångar fryses.

Skälen är dock inte händelserna i Azovska sjön, utan i stället de "val" som hölls i de ryssvänliga utbrytarrepublikerna i Donetsk och Luhansk tidigare i höstas.

Vill ha fler?

Bland de nio nya på sanktionslistan - sex män och tre kvinnor - finns den nye Luhansk-ledaren Leonid Pasetjnik samt Vladimir Bidjovka, ordförande i Donetskrepublikens så kallade folkråd.

Totalt består därmed sanktionslistan nu av 164 personer och 44 företag eller organisationer.

Wallström öppnade redan i fredags för fler namn på listan, med anledning av händelserna på Azovska sjön.

– Vi har sagt att vi är öppna för att sanktionera fler, därför att det här är ett så tydligt folkrättsbrott och brott mot den europeiska säkerhetsordningen, och då bör det följas av konsekvenser. Det har jag också fått stöd för här i EU-nämnden, sade Wallström efter EU-nämndens möte.

Lunch med Klimkin

På EU-nivå diskuteras samtidigt ett ökat ekonomiskt stöd till Ukraina, särskilt inriktat på att hjälpa till med problemen för de ukrainska städer som ligger vid Azovska sjön.

Måndagens möte - där utrikesministrarna även fick chans att äta lunch med ukrainske kollegan Pavlo Klimkin - var dock Wallström inte med på. Hon var i stället på plats i Norge då Nobels fredspris delas ut i Oslo.