TT-Utrikes

Labour drömmer om nyval - och folkomröstning

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ska britterna få rösta om brexit på nytt? Och ska man i sådana fall inkludera alternativet att helt och hållet stoppa skilsmässan med EU? Det är den stora striden som oppositionspartiet Labour ska besluta om vid sin kongress i Liverpool.(TT)

Med bara ett halvår kvar till Storbritanniens EU-utträde befinner sig landet i brexitkaos. Premiärminister Theresa Mays misslyckade försök att baxa igenom sin idé om hur skilsmässan ska gå till, den så kallade Chequersplanen, genom parlamentet har stött på kraftigt motstånd. Ministrar har avgått och kritik har riktats mot regeringen. Det är mot bakgrund av den utvecklingen som oppositionspartiet Labour senare under tisdagen ska rösta om partiets inställning till brexitprocessen.

Splittringen inom Labour i frågan om brexit är i paritet med den inom regeringspartiet Tory, även om kriget mellan de olika lägren inom Mays parti har blivit mer omskrivet. Labourledaren Jeremy Corbyn är EU-kritisk medan en majoritet av partiets parlamentsledamöter kampanjade för att stanna i unionen.

Vill se ny regering

Corbyn och partiledningen vill, som ett svar på Mays misslyckade försök att hitta en lösning, ha nyval i Storbritannien och vägrade länge att ge efter för partimedlemmarnas krav på en ny folkomröstning om brexit.

– De vill ha en ny regering, som då skulle ha en annan inställning i förhandlingarna med EU, säger Catherine Barnard professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, till TT.

Labour förespråkar till exempel att stanna i en tullunion med EU, även om det inte blir den tullunion som finns i dag, säger Barnard. Det innebär en mjukare brexit än den som May förespråkar.

Kräver folkomröstning

I förra veckan vände dock Labourledaren och öppnade för att partiet ska kräva en ny folkomröstning, om det är vad medlemmarna vill. Och det verkar det vara. En opinionsundersökning visar att så många som 86 procent av Labours medlemmar vill låta britterna åter gå till valurnorna för att avgöra landets framtida förhållande till EU.

Den motion som Labourpartiet på tisdagseftermiddagen ska rösta om innebär att "alla alternativ ska finnas kvar på bordet" om man inte kan få till ett nytt parlamentsval.

– Chansen är liten att man får till ett nyval. Det har gått rykten om att tjänstemän kring regeringen uppgett att det ska bli ett nyval i november, men de ryktena är inte speciellt trovärdiga, säger Barnard.

– Tory vill inte ha nyval av rädsla för att Labour ska ta över. För de hårdaste brexitförespråkarna vore det ett öde värre än döden. Å andra sidan lever vi i en tid där det är svårt att förutse någonting.

Kan gå igenom

Då återstår en ny folkomröstning, enligt Labours förslag.

– Alla de stora fackförbunden är för en ny folkomröstning, så jag tror att det är goda chanser att det går igenom, säger Catherine Barnard.

Men en knäckfråga kvarstår för det splittrade Labourpartiet: Ska en ny folkomröstning innehålla ett alternativ om att riva upp brexit och stanna i EU? Eller ska man bara rösta om hur skilsmässan ska se ut? Tunga partiföreträdare står på olika sidor. Barnard bedömer dock att man kommer att nå en överenskommelse. Tågordningen blir då att först rösta ner Mays Chequersplan i parlamentet för att sedan kräva ett nytt parlamentsval. Om May inte hörsammar kravet, vilket hon inte måste, så kommer man att begära en ny folkomröstning.

– Men det är fortfarande inte speciellt troligt att det blir en andra folkomröstning, säger Barnard.