TT-Utrikes

Asylsökande vägrar lämna läger

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hundratals asylsökande i Papua Nya Guinea vägrar att lämna ett flyktingläger på ön Manus som ska stängas om en vecka, av rädsla för sin egen säkerhet.(TT)

Hundratals asylsökande i Papua Nya Guinea vägrar att lämna ett flyktingläger på ön Manus som ska stängas om en vecka, av rädsla för sin egen säkerhet.

– Flyktingar kan antingen flytta till Lorengau, där de riskerar att angripas av ilskna lokalbor, eller hamna i händerna på militär från Papua Nya Guinea, som redan allvarligt hotat deras säkerhet, säger Behrouz Boochani, en iransk-kurdisk journalist som hållits i lägret på Manus i fyra år.

Australien vägrar att låta asylsökande som kommer med båt att bosätta sig inom landet. I stället får Papa Nya Guinea och Nauru betalt för att ta emot dem i lägren. Men högsta domstolen i Papua Nya Guinea slog 2016 fast att det hårt kritiserade lägret på Manus var olagligt.

Australien hoppas att de 800 asylsökande antingen ska bosätta sig i öriket, bland annat i ett så kallat transitcenter i Lorengau, eller flyttas till USA i enlighet med ett avtal som slöts under president Barack Obamas tid. Men hans efterträdare Donald Trump har kallat uppgörelsen "knäpp" och USA har hittills bara tagit emot 54 flyktingar.