TT-Utrikes

Amerikanska elitsoldater dödade i Niger

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tre amerikanska elitsoldater har dödats i ett bakhåll i Niger. Ytterligare två soldater från USA har skadats. Nigers president Mahamadou Issoufou talar om tunga förluster i vad han beskriver som en terrorattack.(TT)

Soldaterna, tillhörande en insatsstyrka i ett specialförband, attackerades under ett rutinuppdrag i regionen Tillaberi i sydvästra delen av landet nära gränsen till Mali.

I område finns bland annat terrorgrupperna al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och IS.

En talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar att de amerikanska förlusterna. Soldaterna tillhörde elitstyrkan gröna baskrarna.

Även ytterligare en person ska ha dödats, men av vilken nationalitet är oklart, skriver AFP.

"Stort antal offer"

Olika uppgifter om antalet dödade soldater från Niger finns i olika medier, och varierar mellan ingen dödad och fem dödade.

Enligt franska radiostationen RFI utfördes attacken sedan en milis från Mali attackerat en by i regionen Tillaberi. Det var under ett motangrepp som de amerikanska och nigeriska soldaterna lurades in i ett bakhåll och dödades.

Franska stridsflygplan har satts in i området efter attacken.

– Operationen är fortfarande pågående, vad jag vet, säger överste Patrik Steiger, franska militärens talesperson.

Inga franska soldater ska ha skadats eller dödats.

Nigers president Mahamadou Issoufou säger i ett uttalande att många offer krävts i vad han beskriver som en terrorattack.

– Vårt land har just ännu en gång blivit attackerat av terrorgrupper, en attack som sorgligt nog har resulterat i ett stort antal offer.

Om presidenten syftar på fler döda och fler attacker än de som redan är kända är oklart.

Trump informerad

De två skadade amerikanska soldaterna har förts till sjukhusvård i Tyskland och läget för båda är stabilt, enligt Pentagon.

Vita huset uppger att USA:s president Donald Trump har informerats om det inträffade.

USA har hundratals soldater utplacerade över hela regionen och utbildar och stöder Nigers militär med bland annat insamling av underrättelser och med övervakning.

Det är den första attacken i Niger där amerikanska soldater dödas, enligt AFP.