TT-Utrikes

Amerikansk affär med Taiwan upprör Kina

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA vill sälja militärutrustning till Taiwan, uppger företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet. Affären är värd 330 miljoner dollar, motsvarande cirka 2 900 miljoner kronor.(TT)

Kongressen har nu 30 dagar på sig att lägga sitt veto mot affären, som presenteras samtidigt som USA:s nya handelstullar mot Kina träder i kraft. Något veto är dock inte sannolikt, då man bedömer Taiwan som en viktig kraft för politisk stabilitet, militär balans och ekonomiska framsteg i regionen.

Militära experter anser att maktbalansen mellan Taiwan och Kina den senaste tiden har förskjutits till förmån för Kina. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon är den föreslagna affären nödvändig för att Taiwans försvar ska överleva och kommer inte att förändra militärbalansen i regionen.

Taiwans viktigaste inofficiella allierade är USA, och banden dem emellan har blivit starkare den senaste tiden, vilket har upprört Kina. Kina anser att Taiwan är en provins i landet och att den som erkänner Taiwans självständighet inte kan ha diplomatiska relationer med Peking.