TT-Sport

Växjö klart för kvartsfinal: "Bara början"

TT-Sport Artikeln publicerades

Växjö tog en ny seger efter 4-2 borta mot Örebro - och de regerande mästarna är klara för kvartsfinal i ishockeyns SM-slutspel. Även den här gången var det förstakedjan med tvåmålsskytten Kris Versteeg som blev skillnaden. - Det här är bara början.(TT)

– Det här är bara början. Jag tror och hoppas att vi vinner guldet till sist, säger matchhjälten Kris Versteeg till TT.

I lördags vände Växjö till seger i Vida arena i den första åttondelen mot Örebro då stjärnvärvningen Kris Versteeg satte det viktiga 2-2 målet - före avgörandet i förlängningen. Och på måndagskvällen stal alltså den 32-årige kanadensaren showen igen - med två nya slutspelsmål och totalt fyra poäng (2+2). Och det innebär att smålänningarna är klara för kvartsfinal mot Luleå då det är först till två segrar som gäller i åttondelsserien.

– Det känns som en stor seger för oss. Jag tycker absolut att Örebro har varit ett av de bästa lagen i ligan på slutet. Vi har haft två svåra matcher nu, men vi hittade vägar att vinna.

"Gör det enkelt för mig"

Så sent som i februari gjorde Växjö klart med tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Kris Versteeg som noterat hela 358 poäng på 643 NHL-matcher. Men nu är han alltså på väg att göra stor succé i Växjö och forwarden är noga med att hylla sina nya kedjekompisar Roman Horak och Tuomas Kiiskinen.

– De är båda väldigt smarta spelare som jobbar hårt och gör det enkelt för mig i många lägen, säger Versteeg.

Men det var Örebro som inledde målskyttet. Efter drygt fem minuter skickade Rodrigo Abols in en utmärkt passning till poängbacken Nick Ebert som i sin tur tryckte in första målet bakom gästernas målvakt Viktor Fasth i powerplay. Lite senare kvitterade forwarden Tuomas Kiiskinen i öppet mål, vackert framspelad av Kris Versteeg efter en spelvändning.

Klapp-klapp-spel

Och efter halv matchen klev Växjös förstakedja med Kris Versteeg, Roman Horák och Tuomas Kiiskinen fram på allvar. Först visade trion upp ett läckert klapp-klapp-spel i en snabb spelvändning och Roman Horák satte till sist 2-1 förbi Örebromålvakten Jhonas Enroth. Och kort därefter gjorde Kris Versteeg sitt första mål för kvällen när han ökade på ledningen till 3-1 i powerplay.

– Jag hade några lägen i första perioden så det kändes skönt att sätta den där, säger Kris Versteeg och ler brett.

Åtta minuter in i tredje perioden reducerade sedan Shane Harper till 2-3 efter en fin soloprestation - men bara några sekunder senare satte Kris Versteeg sitt andra mål när han tryckte in slutresultatet 4-2.

– Riktigt bra förarbete av (Tuomas) Kiiskinen. Jag fick pucken på klubban och sköt direkt från nära håll.