TT-Sport

Effektivare Sverige slog Vitryssland

TT-Sport Artikeln publicerades

Med två veckor till ishockey-VM jagar Tre Kronor mästerskapsformen i Vitryssland. Sverige vann den första av två träningsmatcher mellan länderna med 4-1. - Vi har pratat om att bli mer effektiva, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.(TT)

Det började trögt för Tre Kronor i Grodno i västra Vitryssand, alldeles intill den polska gränsen. De första två perioderna blev uddlösa och mållösa. Richard Gynge hade förvisso en puck i kassen, men det dömdes bort för spark.

Men sedan ramlade puckarna in.

14 minuter in på den tredje perioden satte Färjestads Johan Ryno 1-0 till Sverige bakom vitryske målvakten Kevin Lalande.

Sergei Drozd kvitterade för Vitryssland, när han trasslade in pucken bakom en påpassligt skymd Viktor Fasth, men sedan drog Sverige ifrån.

Snabba mål

Victor Olofsson satte sedan 2-1, och bara sekunder senare ökade Sebastian Aho på till 3-1.

Gynge fick till slut ändå hamna i målprotokollet och sköt 4-1 i krysset med tre minuter kvar av matchen.

– Sett över tre perioder så var vi bra. Jag tycker den första var den som var mest jämn. I de andra två hade vi mycket puck i deras zon. Vi har pratat om att bli mer effektiva, och det tyckte jag att vi var i tredje, säger Grönborg.

Sverige möter Vitryssland, som i stort sett har hela sitt VM-lag på plats, igen på lördagen. Det blir sista chansen för de svenska spelarna att imponera på förbundskaptenen Richard Grönborg innan NHL-förstärkningarna börjar ansluta inför Euro Hockey Tour-turneringen Carlson Hockey Games nästa vecka.

Tuffa beslut

Elva spelare från Nordamerika har redan tackat ja, och listan kan fyllas på med ytterligare namn. Med bland andra Chicago och Columbus ute ur Stanley Cup kan spelare som Niklas Hjalmarsson, Marcus Krüger och Alexander Wennberg bli aktuella för VM-spel.

– Vi har inte något nytt att berätta, mer än att vi förstås är medvetna om att de har åkt ur. Det vi fokuserar på nu är spelarna som är här. Vi har en del tuffa beslut att fatta, så vi ger allt för att se till att vi verkligen ger killarna chans att göra sitt allra bästa.

VM avgörs i Köln och Paris 5-21 maj.