TT-Sport

Drömmålen avgjorde för skadedrabbat AIK

TT-Sport Artikeln publicerades

Stefan Silva kom in lika abrupt som han fick lämna planen. Han hann ändå med ett drömmål under sina första 20 allsvenska minuter i en AIK-tröja. Kristoffer Olssons mål var värt att rama in även det.(TT)

2-0 hemma mot IFK Göteborg var kvittot på en bra dag på jobbet för AIK och Kristoffer Olsson. Defensivt höll man ihop det och offensivt glimrade det stundtals om Solnalaget.

– Vi kontrollerar matchen totalt och ska väl egentligen döda matchen i första halvlek. Men vi gör det i andra i stället, säger den östgötske speldirigenten efter att ha tagit sig till den mixade zonen.

När matchen "dödades" med 2-0-målet, det blivande slutresultatet, var det dessutom vackert.

En känslig Olsson-chipp satte punkt för det mönsteranfall som inleddes med en tvåfotare från mittfältskollegan Anton Saletros.

– Det var väldigt fint. Det är kul att vi kan göra sådana mål. Att det inte bara är någon tillfällighet utan att vi spelar oss till det.

"Hitta en mix"

Målet var ett typexempel på den kreativa frihet som Kristoffer Olsson fick ge utlopp för på Friends arena. Med Enoch Kofi Adu och Anton Saletros med sig på innermittfältet fick Olsson understödet och utrymmet för att glänsa.

TT: Känner du mer offensiv frihet nu?

– Absolut. Sedan får jag ut det mest själv i dag känner jag. Det gäller att hitta en mix mellan det där. Och i dag kändes det bra.

Även om han visade prov på kvalité redan i den första halvleken så handlade förstaakten i mångt och mycket i stället om Stefan Silva.

+ Inbytt i minut tio när Robert Lundström vred till knäet och tvingades bryta.

+ Utbytt tjugo minuter senare när han själv fick känningar i främre låret.

+ Mitt där emellan hann han dock med en kandidat till årets mål.

Med en känslig vänstervolley mötte han, i luften, Rasmus Lindkvists inspel från vänster. Bollen gick vidare, rakt upp i motsatt kryss.

– Jag kände att jag fick en bra träff, säger Silva, som rankade sitt första allsvenska mål i AIK-tröjan som hans kanske vackraste någonsin.

Befarar det värsta

Gåshud och eufori då.

Och motsatta känslor bara tio minuter senare i en första allsvensk AIK-match som blev en emotionell berg-och-dal-bana för Silva.

– När jag märkte att det inte gick att fortsätta var det verkligen jobbigt. Det var tungt, säger Silva och fortsätter:

– Det händer ju inte varje dag på en fotbollsplan. Någon blir inbytt, gör drömmål och blir utbytt. Men det är fotboll. Vad som helst kan hända.

Silva kunde gå av banan för egen maskin. Robert Lundström fick dock bäras ut på bår efter sin smärtsamma knävridning, men kom till fots till den mixade zonen.

– Det är ändå ganska okej just nu. Jag kan stödja mig och jag kan gå. Men just nu tänker jag det värsta, säger ytterbacken, som förväntas få mer svar om sin skadesituation under måndagen.

Göteborg då?

Efter 2-0 i 50:e minuten fick i stället de kvitteringsjagande gästerna det mesta av bollinnehavet. Men de riktigt vassa chanserna att göra något spännande av denna söndagstillställning uteblev.