TT-Sport

Sen kvittering gav Hammarby fördel

TT-Sport Artikeln publicerades

Ett sent straffmål av Adam Gilljam innebar att Hammarby har hemmaplansfördel i kvartsfinalerna mot Vetlanda. Sandviken-Vänersborg, Edsbyn-Bollnäs och Västerås-Villa-Lidköping är de tre övriga kvartsfinalerna.(TT)

Redan inför sista omgången var det klart vilka åtta lag som skulle gå till slutspel i elitserien i bandy. Frågan var bara vilka fyra som skulle få fördel av en extra hemmamatch i kvartsfinalserien.

Valde först

Sandviken vann grundserien trots förlust 4-5 mot Motala och valde Vänersborg i kvartsfinal.

– Vi väljer det lag som vi har störst chans att slå ut, sade Sandvikens tränare Magnus Muhrén till Radiosporten.

Edsbyn tog andraplatsen på samma poäng, 41, som Sandviken efter 7-3 hemma mot just Vänersborg. Tränare Thomas Liw valde Bollnäs och en repris på SM-finalen 2017 i sin kvartsfinal.

– Plus att det är häftigt med ett derby, tyckte Liw.

Viktig poäng

Om platserna tre och fyra slogs tre lag in i det sista. Hammarby låg trea och mötte fyran Villa-Lidköping hemma och gästerna tog en klar ledning och ledde med 5-1 med 13 minuter kvar. Då vaknade Hammarby till liv med tre mål på knappt fyra minuter och på tilläggstid räddade sedan Adam Gilljam 5-5 på straff.

– Vi hade inte så mycket att förlora när det stod 1-5 i andra och då bestämde vi oss för att trycka gasplattan i botten, förklarade Hammarbys tränare Misja Pasjkin.

Den poängen innebar att Hammarby blev trea och eftersom Västerås krossade Kalix med 12-0 blev Villa nedpetat till femte plats.

Hammarby tog Vetlanda i sin kvartsfinal och Västerås fick då Villa-Lidköping.

Sexan Vetlanda fick 4-4 mot sjuan Bollnäs. Nian Broberg-Söderhamn besegrade redan nedflyttningsklara TB Västerås med 11-5 och Sirius slog Tellus med 5-3, båda lagen har, liksom Broberg-Söderhamn, spelat klart.

Motala och Kalix får kvala sig kvar.