Öberg bäst även i långa loppet

Inspirerad av sin världscupseger i sprint på lördagen blev Jennie Öberg överraskande bästa svenska även i söndagen skiathlon över 15 kilometer i ryska Rybinsk. Hobn kom på 17:e plats. Ryskan Julia Tjekaleva vann.(TT)
Publicerad 25 januari 2015

Öberg millimeterbesegrade Maria Gräfnings i kampen om 17:e plats i längdskidtävlingen, som vanns av ryskan Julia Tjekaleva.

Med sin första seger i världscupen har den 25-åriga Piteååkaren på allvar blandat in sig i kampen om VM-biljetter i sprint. 17:e plats i skiathlon bekräftar att hon är i toppform.

””
””

Det är i den klassiska SM-sprinten i Örebro kommande söndag som Öberg definitivt måste visa att hon är ett namn för VM.

Svårt hänga med

Svenskorna hade som väntat svårt att hänga med i täten när farten drogs upp. Redan på den klassiska 7,5-kilometersdelen sprack fältet upp och i fristilen var Julia Tjekaleva starkast och drog i från sina konkurrenter. Hon vann med 15,6 sekunders marginal till norskan Martine Ek Hagen och finländskan Riitta-Liisa Roponen spurtslog tyskan Stefanie Böhler i kampen om tredje plats.

Öberg och Gräfnings var 1.47 efter täten och den tredje svenskan, Helene Söderlund, åkte in som 32:a.

Rysk hemmaseger

Maxim Vylegzjanin spurtade hem segern i herrarnas skiathlon. Ryssen vann knappt före den schweiziska OS-mästaren på tremilsdistansen, Dario Cologna. Trea kom finländaren Matti Heikkinen.

Många av framför allt norska och svenska toppåkare fokuserar på VM i Falun i februari och saknades i Rybinsk. För svensk del var bara två åkare med på söndagen. Anders Svanebo svarade för sin bästa insats i världscupen med att åka in på 22:a plats, 36 sekunder bakom segraren. Simon Andersson blev 44:a, nästan 4,5 minuter från täten.