TT-Sport

Nytänt Linköping har cuppokalen i sikte

TT-Sport Artikeln publicerades

Hemmaplan brukar vara guld värt i cupfinalen i fotboll. På Malmö IP vill Linköping bryta trenden och samtidigt visa att laget har rest sig efter en turbulent start på säsongen. - Det skulle betyda mycket för oss, säger Filippa Angeldal inför finalen mot Rosengård.(TT)

Åtta av de senaste tio finalerna i svenska cupen på damsidan har slutat med hemmasegrar. Och på söndagen har Rosengård chansen att för tredje året i rad få lyfta Susanne Erlandssons pokal hemma på Malmö IP.

Trots att motståndaren är regerande svensk mästare får Rosengård gälla som klar favorit. Inte bara för att lagets säsongsinledning inger respekt - 9-0-krossen mot Eskilstuna är kanske det tydligaste exemplet - utan också för att Linköping har haft en svajig start på flera sätt.

– Men nu är känslan positiv, vi hade mycket glädje och energi senast, det känns som en nystart med nya tränaren, säger Linköpings mittfältare Filippa Angeldal.

Plötsligt tränarbyte

1-0-segern hemma mot Göteborg i måndags gav laget möjlighet att pusta ut efter några stökiga dagar. Vid sidlinjen kunde Henrik Jensen glädjas åt en bra start på jobbet som huvudtränare efter att Marcus Walfridson, ny tränare inför säsongen, plötsligt lämnat klubben.

– Det var en väldigt viktig seger för moralen i laget. Spelarna har svarat väldigt, väldigt positivt. Jag har bara positiva saker att säga om den senaste veckan. Jag ska inte bedöma vad som har hänt tidigare, men klubben har bett mig om hjälp och jag har sagt att jag vill hjälpa till fram till sommaren, säger Henrik Jensen.

Någon långsiktig lösning är han inte. Jensens målsättning är att träna ett herrlag efter sommaren, och det faktum att han är sambo med Linköpings lagkapten Janni Arnth är ytterligare ett skäl till att han inte vill vara kvar längre än nödvändigt.

– Det är inget problem alls just nu. Men det är klart, både jag och Janni är professionella och inser att det inte är någon bra lösning på lång sikt, säger Henrik Jensen.

"Inte rädda"

På kort tid tycks han och Charlotte Rohlin, som tillfälligt har tagit steget från marknadsavdelningen till rollen som assisterande tränare, ändå ha ingjutit nytt mod hos Linköpingsspelarna.

– Det har varit jättebra, han har en tydlig spelidé och vet vad han vill göra. Vi hade en bra känsla mot Göteborg som jag tror att vi kan ta med oss till finalen, säger Filippa Angeldal.

Om motståndarlagen tror att de ställs mot ett Linköping i obalans kan det också tala för östgötarna.

– Det finns kanske en risk att de andra klubbarna tror att vi är svaga för att vi har ny tränare och så. Men då får de tror det. Vi vet precis var vi står, säger Filippa Angeldal.

– Rosengård är ett skickligt lag med många bra spelare och har gjort en bra början på säsongen. Men det är inte ett lag som inte går att vinna över. Vi är inte rädda för dem.