TT-Sport

Nurmos dominerade kriterieuttagning

TT-Sport Artikeln publicerades

I fjol vann teamet Jorma Kontio/Timo Nurmos Svenskt Travkriterium med Villiam. I år har Nurmos kvalat in hela fyra hästar i kriteriefinalen på Solvalla nästkommande söndag. Global Wise Guy och Cab Lane vann sina uttagningslopp medan Danilo Brick och Inti Boko inkom tvåa.(TT)

Jorma Kontio körde Global Wise Guy, Cab Lane samt Inti Boko. Björn Goop satt i sulkyn bakom Inti Boko.

Trots att Timo Nurmos har fyra hästar i finalen heter favoriten Campo Bahia. Med tränaren Conrad Lugauer i sulkyn kunde han vinna trots tredjespår under hela slutvarvet.

– Jag körde på säkerhet och därför avancerade jag i tredjespår så tidigt. Det här var bara femte starten och han springer fortfarande och leker mycket men det är en väldigt bra häst. Hoppas nu bara att vi har lite flyt i finalen, sade Conrad Lugauer.

I Oaks, det största loppet för treåriga ston, blir A Sweet Dance klar favorit. Hon imponerade enormt vid säker seger i uttagningen, trots en kortare startgalopp.

Johnny Takter har kört A Sweet Dance i samtliga åtta segerlopp tidigare men han fick inte sitta i sulkyn i oaksuttagningen. Takter hade nämligen obetalda böter till Svensk Travsport (ST) och tilläts inte köra toppstoet.

Ulf Ohlsson körde i stället och han fick nog hjärtat i halsgropen kort efter start när A Sweet Dance tog något galoppsteg. Men hon ställde sig snabbt i trav och kunde vinna säkert efter en mäktig slutrunda i 1.10-tempo.

A Sweet Dance segrade på 1.13,0 och Ulf Ohlsson berömde stoet.

– En väldigt läcker häst, den bästa treåring som jag har kört i år i varje fall, sade Sveriges segerrikaste kusk.

Ohlsson vann även med Zeta Kronos och har därmed en häst i oaksfinalen med 1,4 miljoner kronor till vinnaren. Johnny Takter lär åter sitta upp bakom A Sweet Dance.