TT-Sport

Minns guldmålet - med lite hjälp

TT-Sport Artikeln publicerades

Säg Tomas Sandströms 2-2-mål mot Sovjet för 30 år sedan och dagens landslagsspelare ser oförstående ut. Men efter en målande beskrivning från TT:s reporter säger Joel Eriksson Ek: - Ja, ja, det har jag sett!(TT)

De flesta av spelarna i dagens VM-guldjagande lag var inte ens födda när Sandström gjorde det klassiska målet som ledde till den stora segern 1987 - och första svenska hockeyguldet på 25 år.

Bara sex av de hittills 20 VM-anmälda spelarna hade sett dagens ljus.

Så det är inte konstigt om spelarna behöver lite hjälp på traven för att förstå vilket mål som syftas. Målvakten Viktor Fasth var fyra år gammal och har sett målet i efterhand, men framför allt läst om det:

– Man satt ju och bläddrade i farsans gamla "årets hockey"-böcker när man var liten och har sett de här bilderna och läst om alla spelarna. Det är lite där intresset för ishockey kom, de där gröna böckerna stod ju i bokhyllan hemma. Det är åtskilliga timmar man suttit och bläddrat i dem och kollat gamla målvakter och så. Så det målet minns man, säger Fasth vars pappa Kent-Erik själv var gammal målvakt och tränare i Vänersborg.

Joel Eriksson Ek, 20, har också koll på historien och Sandströms mål - efter lite hjälp. Att hans förre "chef", Färjestads förre sportchef Håkan Loob, var inblandad kanske också hjälper till:

– Jag har sett klipp och sånt, det var väl på någon video med tillbakablickar eller så, säger VM-truppens yngste spelare med ett nöjt leende.