TT-Sport

Malmö mot Besiktas - undvek största klubbarna

TT-Sport Artikeln publicerades

Malmö FF slipper de största fotbollsjättarna i Europa Leagues gruppspel. Skåningarna lottades in i en grupp med turkiska Besiktas, belgiska Genk och norska Sarpsborg 08.(TT)

Mindre än ett dygn efter att MFF avancerat till Europa League via 2-0-segern borta mot danska Midtjylland (4-2 sammanlagt) var det dags för Skånelaget att lottas in i Europa Leagues gruppspel.

– En så lätt grupp som möjligt. Det tycker jag alltid. Jag tycker inte att det var så kul senast i Champions League, sade Markus Rosenberg efter segern mot det danska laget.

Fotbollsgudarna hörde hans ord. Malmö slapp jättar som Chelsea, Arsenal och Sevilla och ser nu ut att ha den sportsliga möjlighet att gå vidare som spelarna efterfrågade. Däremot har inte Malmö något favoritskap på sig i grupp I där Besiktas, Genk och Sarpsborg 08 ingår.

Besiktas slutade på fjärde plats i den turkiska ligan i fjol, och har spelare som de portugisiska landslagsmännen Pepe och Ricarda Quaresma samt den kroatiske VM-finalisten Domagoj Vida. Genk nådde kvartsfinal i Europa League så sent som 2017, då de förlorade mot Celta Vigo.

Sarpsborg 08 gör sitt första framträdande någonsin i Europa. Klubben bildades så sent som 2008 och tre säsonger senare gick man upptill norska högstaligan för första gången.

Gruppspelet säkrar en hel del pengar till Malmö, men ger inte ett lika stort miljonregn som Champions League skulle ha gjort. Avancemanget lär ge Malmö FF runt 55-60 miljoner kronor i kassan. Dessutom tillkommer publikintäkter och eventuella miljoner som klubben kan spela in via framgångsrika resultat i turneringen.

Matcherna i Europa League spelas 20 september, 4 oktober, 25 oktober, 8 november, 29 november och 13 december.