Ronaldo Reals straffhjälte

För två år sedan avgjorde Real Madrid i förlängning. Den här gången tvingade Atlético fram ett avgörande på straffar. Helvit seger blev det ändå - för elfte gången. Cristiano Ronaldo blev hjälte i straffläggningen, 6-4 (1-1).(TT)
Publicerad 28 maj 2016

Den portugisiske superstjärnan var osedvanligt blek i matchen, men till slut låg han där med bar överkropp underst i högen av Real Madrid-spelare - som den stora hjälten i Champions League-finalen på San Siro i Milano.

När Juanfran slog Atlético Madrids fjärde straff i stolpen fick Ronaldo chansen. Han var obeveklig och fullbordade Reals felfria facit från elva meter.

Därmed tog den europeiska fotbollsdominanten sin elfte titel i den finaste klubbturneringen.

””

Ramos målskytt

Det började där det förra finalmötet mellan lagen avgjordes - med Sergio Ramos som målskytt.

För två år sedan tog Real Madrids mittback matchen till förlängning med sin hörnnick i den tredje tilläggsminuten. Den här gången väntade han inte lika länge.

Toni Kroos slog frisparken från vänsterkanten, Gareth Bale skarvade och Ramos tjuvade i knapp offsideposition. Den 30-årige lagkaptenen fick vänsterskon på bollen och ställde Atléticos slovenske målvakt Jan Oblak, 1-0.

Det hade gått knappt 15 minuter när bollen passerade mållinjen och målet var inte orättvist. Real Madrid hade ett litet men tydligt grepp om finalen från start.

””
””
””

Atlético Madrids normalt så kompakta försvar hängde inte riktigt med när främst Gareth Bale satte fart. Walesaren drog på sig bevakning, utmanade, ordnade och slog frisparkar. En av dem resulterade i matchens första jättechans. Karim Benzema nådde fram till Bales stenhårda inspel men Oblak reagerade snabbt och räddade.

Beställde offensiv

Det var tydligt att Atlético-tränaren Diego Simeone beställde en offensivare inställning i paus, något han underströk med att byta in den "framåtlutande" EM-belgaren Yannick Carrasco i stället för den defensivt lagde argentinaren Augusto Fernández.

Atlético fick omgående ett gyllene läge att kvittera när Pepe var för brysk i en närkamp med Fernando Torres i Real Madrids straffområde. Domaren Mark Clattenburg pekade på elvameterspunkten.

Franske landslagsanfallaren Antoine Griezmann klev fram och skickade bollen med kraft i ribban. I stället för 1-1 blev det ytterligare en mental smäll för "lillebror".

Atlético reste sig på nio. Efter att med nöd och näppe ha undvikit ett 0-2 mål - Benzema hade ett friläge och Ronaldo/Bale ordnade en vass trippelchans - kontrade de rödvita i den 79:e minuten.

Bollen nådde högerbacken Juanfran som slog ett inlägg på volley. Snabbast in framför mål var Carrasco som på halvvolley stötte in 1-1.

Matchen gick till förlängning och behövde en hjälte.