TT-Sport

Landslaget samlat utan stjärnorna

TT-Sport Artikeln publicerades

Simlandslaget har samlats i Stockholm inför nästa veckas EM - men utan superstjärnan Sarah Sjöström och medaljaspiranten Victor Johansson. De tränar på annat håll. - Vi körde så här inför VM i fjol också och det fungerade bra, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.(TT)

Landslaget tränar på Eriksdalsbadet i Stockholm fram till tisdag då det blir avfärd till Glasgow där EM startar på fredag.

Men de två största profilerna saknas. Sarah Sjöström laddar upp i Turkiet med den träningsgrupp hon alternerar träningen på NEC i Stockholm med.

Victor Johansson, rankad trea i Europa på 800 meter fritt, tränar med norska landslaget på Mallorca för att sparra med sin konkurrent och kompis Henrik Christiansen.

Inga nackdelar

Sandmark ser inga nackdelar med att alla simmare inte är samlade.

– Jag tror inte det. För dem är det klart positivt, Victor kan ju träna med Henrik och för Sarah är det här hennes normala upplägg. Jag kan inte tänka mig att det är negativt för de andra, de har ju också den här möjligheten om de vill.

Så här har det inte alltid varit i svensk simning. Framgångsrike Hans Chrunak brukade betona vikten av att bygga en lagkänsla inför mästerskapen.

– Jag tycker också det är viktigt att bygga lag, och det gör man genom att göra grejer ihop, i morgon ska vi till exempel spela boule. Men jag ser också den egna individens krav och möjlighet att få ett eget upplägg. Vi har diskuterat det här och jag tycker det är ett bra upplägg.

Inget medaljmål

Den svenska truppen består av 19 simmare och Sjöström är givetvis den stora stjärnan. Bakom henne finns ett tomrum efter bröstsimsstjärnan Jennie Johansson, världsmästarinnan från 2015, som lagt av, och axelskadade Michelle Coleman, OS-finalist på 200 meter fritt och en viktig lagkappskugge.

Därför vill Ulrika Sandmark inte prata medaljmål:

– Jag sade till simmarna att jag inte kommer att säga någon medaljmålsättning. Tidigare hade jag tänkt jämföra med 2014 (tre guld, sex silver, ett brons), eftersom 2016 (fyra guld, ett brons) var OS-år och EM då blir lite speciellt, men det var innan det här med Michelle och det gör ju allt lite annorlunda.

Sverige ställer upp i samtliga lagkapper på EM utom damernas 4x200 meter fritt.