TT-Sport

Kroatien mot VM efter kross

TT-Sport Artikeln publicerades

Kroatien har biljetten till fotbolls-VM som i en liten ask. Det första playoff-mötet mot Grekland slutade i en förkrossande 4-1-seger. Hemma på mäktiga arenan Maksimir i Zagreb gjorde Kroatien processen kort med Grekland.(TT)

Hemma på mäktiga arenan Maksimir i Zagreb gjorde Kroatien processen kort med Grekland.

Redan i den 13:e minuten satte storstjärnan Luka Modric - till vardags i Real Madrid - 1-0 på straff. Gästernas målvakt Orestis Karnezis orsakade straffen då han sparkade ner Nikola Kalinic. Karnezis misslyckats med en mottagning av en hemåtpassning, fick bollen för långt ifrån sig och tacklade då omkull den framrusande anfallaren.

Kalinic utökade sedan ledningen till 2-0, och redan där och då kändes dubbelmötet mer eller mindre avgjort.

Sokratis Papastathopoulos gav grekerna visst hopp med en 1-2-reducering, men Kroatien svarade direkt.

Ivan Perisic skickade in det tunga 3-1-målet och bara minuter efter halvtidsvilan kom även 4-1 genom Andrej Kramaric. En fullträff som gör att Kroatiens utgångsläge inför returen på söndag ser minst sagt gynnsamt ut.

– Vi får inte vara alltför självsäkra nu och vi måste åka till Grekland med inställningen att vi spelade 0-0, sade Kroatiens tränare Zlatko Dalic till tv-bolaget HRT enligt Reuters.

– Vår strategi fungerade, men jag är inte nöjd med att vi släppte in ett mål. Men i slutänden var det ett mycket bra resultat, tillade han.

Schweiz har också skaffat sig ett utmärkt läge att gå till VM i Ryssland nästa sommar.

Det första playoff-mötet mot Nordirland, på bortaplan, slutade med en 1-0-seger. Ytterbacken Ricardo Rodríguez gjorde matchens enda mål på straff mitt i den andra halvleken. Returen spelas i Basel på söndag och där räcker det alltså med oavgjort för att schweizarna ska säkra VM-spel.