Östersund mot slutspel - trots tappad seger

En sen 2-2-kvittering emot sig och stor besvikelse direkt efter matchen. Men poängen mot Athletic Bilbao gör att Östersund behåller ledningen i gruppen och har avancemang till Europa Leagues 16-delsfinal inom räckhåll. Curtis Edwards ville bli målskytt.(TT)
Publicerad 19 oktober 2017

Curtis Edwards ville bli målskytt. Aly Keita ville slippa bli syndabock. Men trots att båda önskningarna slog in var det inga glädjescener efteråt.

””

Det låter kanske otroligt, men analysen är helt korrekt.

Östersund dominerade

I många av matcherna mot mer meriterat motstånd av Europasnitt har Östersund varit kraftigt tillbakapressade men lyckats få till ett par målchanser och fixat poängen genom en straff eller slumpsituation.

Nu var det en ny dimension från Östersund.

Athletic Bilbao blev fullständigt överkört och trots en stor tavla av Keita i 14:e minuten fortsatte Östersund ösa på framåt som om det var ett bottenlag i allsvenskan de skulle besegra.

””

Han hade själv jättelägen att göra mål redan i första halvlek men hade inte kylan som en van målskytt i friläget. I andra halvlek fick han sin revansch när han slog in 2-1.

””

En som tackade extra för att Edwards hittade mål, liksom Alhaji Gero hade gjort strax innan, var målvakten Keita.

Keita har hållit nollan i fyra raka hemmamatcher i Europa league. Men när väl målet bakåt kom var det brutalt för Östersundskeepern som inte kunde få kontroll på hemåtpassningen från Ronald Mukiibi och gav bollen till Mikel Vesga som hade öppet mål och fick hjälp av rutinerade Aritz Aduriz satt slå in ledningen redan i 14:e minuten.

””

Och det blev lättare att koppla bort när hemmalaget spelade som de gjorde. För Östersund var det lag som bjöd på traditionellt spanskt bolltrillande och ägde bollen 62 procent av tiden. Och man gjorde det med fyra högkaratiga målchanser som resultat.

””
””

Mot slutspel

Men när den värsta besvikelsen över Athletic Bilbaos sena 2-2-kvittering lagt sig kan laget ändå konstatera att de har sju poäng och leder grupp J där de två översta tar sig vidare till 16-delsfinal.

Eftersom Zorja Luhansk slog Hertha Berlin hemma är det ukrainarna som skuggar ÖFK i toppen, de lagen möts i sista omgången i Östersund.

Först väntar tuffa bortamatcher mot Athletic Bilbao och sedan Hertha Berlin. Sett till historien har många gått vidare på bara sju poäng, men ingen har missat slutspel som haft mer än tio poäng.

Med spelet Östersund visade upp nu är motståndarna än mer förvarnade.