TT-Sport

Bjørgen: "Vill träna med Therese"

TT-Sport Artikeln publicerades

Therese Johaug är avstängd under dopningsutredningen och får inte träna med skidlandslaget. Marit Bjørgen vill dock fortsätta att träna tillsammans med henne utanför landslaget. - Om jag får lov att göra det, så kommer jag att träna med henne, säger Bjørgen.(TT)

Det norska skidlandslaget är på läger i Val Senales i Italien, som de brukar så här års.

Men allt är inte som vanligt.

– Vi saknar en person, en god vän som inte är med på turen, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen, enligt VG.

Hon syftar förstås på avstängde Therese Johaug.

Ända sedan det blev känt att Johaug fastnat i ett dopningstest för en anabol steroid har allt om norsk skidsport handlat om dopning. Och de flesta frågorna vid pressträffen i Italien handlade om den skidåkare som inte var där.

– Vi känner ju att vi inte kommer att få några frågor om vi är i form eller inte, säger Ingvild Flugstad Østberg, enligt VG.

– Men vi får göra det bästa av det.

Fokus på träning

Marit Bjørgen säger att det varit skönt att få komma iväg till Italien.

– Det var skönt att komma hit och få fokus på att träna, säger hon.

– Vi pratar om hur Therese har det, vi bryr oss ju om henne som en god vän.

Sverige och flera andra nationer tränar också i Val Senales nu. Bjørgen säger att hon och de andra i det norska laget har blivit väl mottagna av de andra.

– Det har varit positiva möten här, jag hoppas att det blir det även när vi kommer till tävlingarna, säger hon.

Johaug hävdar att hon fick i sig den anabola steroiden genom en läppsalva som hon fick av dåvarande landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ville inte svara på om samma sak kunde ha hänt henne.

– Det är väldigt hypotetiskt. Så jag har inte något behov av att svara på det, säger hon enligt Expressen.

– Hur min relation med min läkare ser ut, det är en personlig sak och inte något man vill prata om offentligt. Så jag väljer att hålla det privat.

"Annorlunda säsong"

Världscupsäsongen startar i Finland om en månad. Då kommer inte Johaug att vara med. Hon missar alla tävlingar före jul om inte utredningen blir klar tidigare och om hon inte fälls för sitt dopningsbrott.

– Det kommer att bli en annorlunda säsong, jag förbereder mig på det, men jag tänker inte låta det ta ifrån mig glädjen över idrotten, säger Uhrenholdt Jacobsen.

– Jag hoppas att vi får några fina upplevelser under säsongen så det inte bara blir skit hela vägen.