TT-Sport

Terroroffren hedras under premiäromgången

TT-Sport Artikeln publicerades

Idrottsvärlden sluter sig samman i gemensamt stöd till terroroffren i Spanien. Samtidigt förbereder sig FC Barcelona för säsongens första ligamatch. "Vi är många som vill leva i en fredlig värld", skriver Lionel Messi i ett uttalande.(TT)

På fredagskvällen - och i helgen - spelas den första omgången av den spanska fotbollsligan. Matcherna kommer genomföras som planerat - trots torsdagens terrordåd i Barcelona. Men de bär sorgens tecken.

På alla arenor kommer en tyst minut att hållas inför avspark, och FC Barcelona meddelar via sin webbplats att laget ska hedra offren genom att bära sorgeband. Det kommer även motståndarlaget Real Betis göra.

Djup sorg

Barcelona-spelarna inledde dessutom fredagens träning med en tyst minut.

"FC Barcelona vill uttrycka sin djupa sorg och fullständiga avsky mot den terroristattack som slagit till mot hjärtat av vår stad. Klubben vill sända stöd och tankar till offren, deras familjer och vänner, samt till alla dem som bor i Barcelona och till dem som besöker staden", skriver klubben på sin webbplats.

Stadens andra stora fotbollslag, Espanyol, spelar borta mot Sevilla på lördag.

"Vi vill visa solidaritet med alla människor som drabbats, och tacka för det enorma stöd vår stad och klubb fått", skriver Espanyol i ett uttalande.

Stort stöd

Idrottsvärldens stöd till offren har varit just enormt. I såväl den tyska som franska fotbollsligan kommer helgens matcher inledas med en tyst minut, och kondoleanser från olika klubbar och profiler har strömmat in.

På sin webbplats uttrycker Real Madrid sitt deltagande i Barcelonabornas sorg.

"Klubben står enade med offren, deras familjer och vänner", skriver Real Madrid.

FC Barcelonas stora stjärna, argentinaren Lionel Messi skriver i ett uttalande på Instagram att han förkastar alla former av våld.

"Vi kommer inte att ge oss. Vi är många fler som vill leva i en fredlig värld utan hat och där respekt och tolerans är grunden för samexistens", skriver han.

"Jag är bestört över nyheterna från Barcelona. Jag ger mitt fulla stöd till offrens vänner och familj", skriver Cristiano Ronaldo på Twitter.

Den nygamle världsettan i tennis, spanjoren Rafael Nadal:

"Förkrossad av det som hände i Barcelona", skriver han på Twitter.

Minst 13 personer dödades i torsdagens terrorattack då en skåpbil mejade ner människor på den turisttäta paradgatan Las Ramblas. Åtta timmar senare inträffade ytterligare ett dåd i Cambrils, 12 mil söder om Barcelona. Minst en person dog där, och ytterligare sju skadades. IS har tagit på sig ansvaret för attacken i Barcelona.