TT-Sport

Hamilton i pole position kan säkra titeln

TT-Sport Artikeln publicerades

Med sin 72:a pole position har Lewis Hamilton åter satt sig i förarsätet inför kvällens GP. Det ska dock mycket till för att säkra F1-titeln redan ikväll i Austin, Texas.(TT)

Även om britten Lewis Hamilton fortsatte, likt han gjort under hela säsongen, att gå från klarhet till klarhet under kvalet till kvällens amerikanska GP, så krävs fortfarande 16 poäng fler än Sebastian Vettel under söndagskvällen för att redan nu säkra världsmästartiteln.

Vettel, som startar bredvid den kvalsegrande britten.

– Det är väldigt osannolikt att jag ska ta titeln här. Sebastian gjorde ett kanonjobb i dag när han jobbade upp sin Ferrari. Jag tror att jag i slutändan bara kan göra mitt bästa och ta så många poäng som möjligt. Sebastian är precis hack i häl så om inte han gör ett dumt misstag, vilket är osannolikt, så kommer kampen gå vidare, säger Hamilton enligt AFP.

Hamiltons uppladdning har dock varit fläckfri. Banrekord på fredagens träning, följt av ett nytt banrekord på lördagen. Det gick dock inte att säga detsamma för Vettel, som tillsammans med Ferrari hade problem med chassit under fredagens tidsträning. Efter att ha ordnat problemen under lördagens kval jobbade sig Vettel upp rejält på det sista kvalheatet och tog därmed andra startplats.

Svenske Marcus Ericsson blev 16:e och missade precis att ta sig vidare från det första kvalet.

Ericsson får dock trots detta starta som 13:e man efter att diverse bestraffningar räknats in i totalen. Bland annat Max Verstappen, som kom tvåa i det första kvalet, straffades med 15 placeringar på grund av otillåtna motorkomponenter.