TT-OS

Pärson grät för Hansdotters OS-succé

TT-OS Artikeln publicerades

Anja Pärson fick inte stopp på tårarna när hon följde Frida Hansdotters resa fram till OS-guldet. - Det är helt otroligt, sade hon. I Turin 2006 var det Anja Pärson själv som skrek ut glädjen efter att ha säkrat OS-guldet i slalom.(TT)

I Turin 2006 var det Anja Pärson själv som skrek ut glädjen efter att ha säkrat OS-guldet i slalom. Tolv år senare var hon på plats vid Yongpyong alpincenter och såg Frida Hansdotter göra exakt samma sak.

32-åringen sträckte armarna upp i luften och skrek: "Yes!".

Samtidigt stod Pärson - som är programledare för Kanal 5:s kvällsmagasin från OS - i området bakom målfållan och grät av glädje.

"Varit där"

– Ja, gud. Jag kommer att ha svårt att göra kvällsskiftet, att hålla ihop och vara professionell, sade hon med en tår kvar i ögonvrån.

– Frida har alltid fått se när någon annan har fått kliva högst upp. Hon har varit nära att ta guld i VM och medalj i OS. Hon har alltid varit där. Titta på hennes karriär, hur många pallplatser, hur många... Det här är helt otroligt.

Enligt Pärson, som lärde känna Hansdotter för många, många år sedan, handlar OS-framgången främst om två saker: den där kritiska punkten året före OS i Sotji 2014 och kärleken till att tävla.

"Extrem förändring"

– Hon gjorde en extrem förändring. Hon kom till en punkt där hon kände: "Jag behöver växla upp och hitta ett nytt sätt att verkligen ta tag i det", och det gjorde hon. Det var då det började hända grejer. Då tog hon direkt medalj den säsongen, sade Pärson.

– Frida har alltid vågat gå sin egen väg och har varit stark i det hon gör, och det gör att det här blir extra roligt. Hon är så otroligt värd att få vinna det här.

Och sedan var det den där kärleken till att tävla. När Anja Pärson träffade Hansdotter såg hon glimten i ögat och förstod direkt att vinterspelen skulle bli något extra.

– Frida har en viss personlighet och när hon plockar fram den här glimten i ögat så vet man att hon är i form. Vi fnissade och tjabbade lite, och då visste jag att hon var i rätt "mindset", sade Pärson.