TT-Inrikes

Attack mot synagoga kopplas till Trump

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Två unga män har häktats för brandbombsattacken mot en synagoga i Göteborg i lördags kväll. Åklagaren ser attacken som ett hatbrott, och kopplar den till hur USA:s president Donald Trump agerat.(TT)

De två männen, en 21-åring och en 18-åring från Mellanöstern, häktades av Göteborgs tingsrätt som på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. Båda nekar, och säger att de inte var på platsen när attacken skedde.

Ett tiotal personer uppges ha varit med i gruppen som slängde in brinnande föremål på gården vid synagogan. Branden dämpades av ett kraftigt regn. I ett församlingshus intill pågick en ungdomsfest.

– Vi utreder detta som ett hatbrott, att man har motivet att kränka en viss folkgrupp, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Kopplar till Jerusalem

Hon tror att attacken kan kopplas till att USA:s president Donald Trump i förra veckan beslöt att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Beslutet möttes av omfattande protester, särskilt bland palestinier och i övriga arabvärlden. Frågan om Jerusalems status är en mycket svårlöst tvist i konflikten i Mellanöstern.

De två häktade bor i Göteborg, men är medborgare i grannländer till Israel.

– Vi tänker att det som hänt under veckan, med Trumps uttalande och agerande, kan ha varit en utlösande faktor. Vi vet ju inte, men det är väl troligt, säger Stina Lundqvist.

"Delvis maskerade"

Männen häktades till den 29 december, men åklagaren kommer att begära längre tid för sin utredning.

– Vi kommer att hålla en mängd förhör. Vi har mycket beslag att gå igenom, och väntar på en undersökning av flaskor och liknande som vi tagit från brottsplatsen. Vi ska analysera telefoner. Det finns mycket att göra, säger Stina Lundqvist.

En övervakningsfilm från synagogan anses också vara viktig. Åklagaren beskriver personerna på filmen som "delvis maskerade", och påpekar att man kan bli igenkänd på andra kännetecken än ansiktet.