TT-Inrikes

Misstänkt mordförsök på elever vid skola

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Två elever har skadats i ett knivdrama på en låg- och mellanstadieskola i Jönköping. En annan elev, en ung pojke, misstänks för försök till mord. - Det är naturligtvis en chockartad upplevelse, säger David Norrfjärd, chef för grundskolan i Jönköpings kommun.(TT)

Det var strax före klockan åtta på onsdagsmorgonen som larmet kom om att en person, beväpnad med en större kniv, befann sig på skolgården. Tidigt kom också uppgifter om att två elever skadats.

De klarade sig dock utan allvarliga skador.

– Vår bild är att det handlar om lättare skador, säger Kristoffer Axell, chef för områdespolisen i Jönköping, till TT.

Oroliga föräldrar

Skolan har omkring 450 elever från förskoleklass till årskurs 6. Ett stort polispådrag skickades till området, samtidigt som även oroliga föräldrar sökte sig till skolområdet.

Ett par timmar senare hölls en pressträff i en lokal i anslutning till skolan.

– Vi kunde relativt snabbt få bekräftat att skolan inte behövde utrymmas och kunde också etablera vår krishantering på skolan, berättar David Norrfjärd, som är chef för grundskolan i kommunen.

– Vårt krisstöd riktar sig mot och prioriterar berörda elever, vårdnadshavare och även våra medarbetare. Det är vårt fokus just nu.

Elev på skolan

En minderårig pojke som själv är elev på skolan, greps drygt tio minuter efter larmet i bostadsområdet där skolan ligger och misstänks nu för försök till mord.

"Sammantaget anser vi att vi har en god bild av vad som hänt. Vi tror oss vara säkra på att vi har rätt gärningsperson och rätt vapen i beslag. Allt tyder på att det var fråga om en ensam gärningsperson som agerat på egen hand", säger kammaråklagare Heléne Thomasson, som leder utredningen, i ett uttalande.

Vad som ligger bakom knivdådet och exakt vad som hänt är ännu oklart, enligt polisen. Lokala medier uppger att det finns vittnesuppgifter om att skolpersonal ska ha lyckats hindra pojken och att han var maskerad.

– Det finns uppgifter om det, men det får utredningen visa om det kan bekräftas, säger Axell.