TT-Utrikes

Tusentals kräver dialog i splittrat Spanien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tusentals människor - många klädda i vitt - har samlats i Madrid och Barcelona, med krav på dialog mellan den spanska centralregeringen och självständighetsivrare i Katalonien. Rörelsen bakom demonstrationen, som kallar sig "Ska vi prata?(TT)

Rörelsen bakom demonstrationen, som kallar sig "Ska vi prata?", har manat människor att klä sig vitt och inte ta med några flaggor, varken spanska eller katalanska.

Desto fler flaggor - spanska - syntes i en demonstration i Madrid mot självständighet för Katalonien.

– Jag har kommit hit för att jag känner mig väldigt spansk och för att det som hänt gör mig väldigt ledsen, säger en av deltagarna, 47-åriga Rosa Borras till nyhetsbyrån Reuters.

Sprickan mellan myndigheterna i Barcelona och Madrid har djupnat, efter förra helgens folkomröstning om självständighet för Katalonien. Men under helgen syntes vissa små tecken på en något försonligare ton mellan parterna, efter att centralregeringens representant i Katalonien bett om ursäkt för polisvåldet under folkomröstningen.

Regionministern Santi Vila, som är nära allierad med den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont, säger att separatisterna är redo att överväga en "vapenvila" med myndigheterna i Madrid, rapporterar AFP.

– Det måste finnas ett engagemang för dialog, sade självständighetsaktivisten Jordi Cuixart till katalansk radio under lördagen.

På tisdag klockan 18 ska regionpresidenten Carles Puigdemont uttala sig i parlamentet om "den nuvarande politiska situationen", vilket skulle kunna vara ett tillfälle att utropa självständighet.