TT-Inrikes

Livstid för knivmord i Borås

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 26-årig man döms till livstids fängelse för mord och mordförsök av Borås tingsrätt. Samtidigt döms två andra män, 23 respektive 24 år, till tolv års fängelse vardera för mordförsök. Det var på kvällen den 22 mars som polisen larmades till Hässleholmen i Borås.(TT)

Det var på kvällen den 22 mars som polisen larmades till Hässleholmen i Borås. Där hittades tre män, i åldern 18 till 22 år, med svåra knivskador. En av dem avled senare, en av de skadade fick ett tiotal knivhugg medan den tredje hade fått tre hugg i ryggen. För samtliga offren var skadorna livshotande.

Två av de åtalade greps kort efter dådet. Den tredje anmälde sig själv. De har sedan dess suttit häktade.

Tillfällighet att de överlevde

Under rättegången ville kammaråklagare Patrik Tilly att alla tre skulle dömas för mord till livstids fängelse. Han pekade på att mordförsöken var så allvarliga att det var en tillfällighet att två av offren överlevde.

26-åringen döms för ett mord och två mordförsök och därtill en rad andra mindre brott. Straffvärdet sammantaget är långt över 18 år och han döms därför till livstids fängelse.

Tingrätten anser att 26-åringen varit ledande i gruppen. Och att de två andra varit lojala till honom, men att det inte fanns en gemensam planering för dåden. De två andra frias därför från åtalet om mord, men fälls för försök till mord och döms till vardera tolv års fängelse.

Tystnadskulturen har brutits

Under förhandlingen, som har hållits i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal, pekade de båda överlevande och vittnen ut de åtalade. Polisen har talat om ett genombrott i och med att den tystnadskultur som rått i området brutits.

En fjärde man, 24 år gammal, döms till fyra månaders fängelse för egenmäktigt förfarande och skyddande av brottsling.