TT-Inrikes

Svenska barn närmare Medelhavskost

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Medelhavskost - med frukt, grönsaker, fisk och olivolja - anses mycket nyttig. Men barn i Medelhavsländerna äter inte så längre, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Snarare är det svenska barn som gör det. - De som ligger närmast att följa en Medelhavsdiet är svenska barn.(TT)

Medelhavskost - med frukt, grönsaker, fisk och olivolja - anses mycket nyttig. Men barn i Medelhavsländerna äter inte så längre, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Snarare är det svenska barn som gör det.

– De som ligger närmast att följa en Medelhavsdiet är svenska barn. Medelhavsdieten har försvunnit och vi måste ta tillbaka den, säger João Breda, enhetschef på WHO, till The Guardian.

Barn i södra Europa äter i stället för mycket sötsaker, salt och fett, enligt Breda. Hela 43 procent av nioåringarna på Cypern är överviktiga eller feta. Även i Grekland, Italien och Spanien ligger siffrorna på över 40 procent.

En studie med över 3 000 svenska skolelever, som Livsmedelsverket nyligen publicerade, visar att de äter mer grönsaker i dag än 2003.

– WHO:s uppgifter är förstås glädjande. Samtidigt ser vi att det är långt ifrån alla barn som äter den rekommenderade mängden i Sverige, säger Ewa Warensjö Lemming på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.