TT-Inrikes

Ett 30-tal sökte vård efter kemikaliebrand

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den kraftiga branden i en industrilokal i Kalmar är nu i princip släckt, uppger kommunen. Ett 30-tal personer fick uppsöka vård, men ingen skadades allvarligt. Branden i byggnaden är i princip släckt och brandinsatsen är på väg att avslutas, uppger Kalmar kommun på sin hemsida.(TT)

Branden i byggnaden är i princip släckt och brandinsatsen är på väg att avslutas, uppger Kalmar kommun på sin hemsida. Nu ska platsen säkras och saneras. Boende uppmanades under gårdagen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av att giftig rök från fyra sorters kemikalier hade spridit sig över staden. Bland annat hade klorvätesyra, som är giftig vid inandning, fattat eld.

Ett 10-tal privatpersoner och ett 20-tal personer från räddningstjänsten uppsökte akuten för vård, rapporterar lokala medier.

– Det var inga allvarliga skador men ett fåtal hade problem med ögonen och luftvägarna. Vi är nöjda med arbetet och att våra rutiner fungerade bra. Men det bästa av allt är ju att ingen skadades allvarligt, säger Annkristin Svensbergh, chef på länssjukhuset i Kalmar, till SVT Småland.

Att anställda vid räddningstjänsten sökte vård var en rutinåtgärd.

– När man har exponerats för de här kemikalierna så vill man göra en efterkontroll, säger Annkristin Svensbergh till Barometern.

Larmet om branden kom klockan 16.11 på måndagen. Polisen klassade situationen som en särskild händelse och gick upp i stabsläge.