Annons
Nyheter

S-krav på större jobbsatsningar

Socialdemokraternas partikongress ska anta partiets nya jobbagenda. Många i partiet vill se större satsningar på infrastruktur och välfärd för att regeringens jobbmål ska kunna nås. Socialdemokraterna inleder i dag sin första partikongress som regeringsparti på tio år.(TT)
Publicerad 29 maj 2015
Socialdemokraternas partikongress ska anta partiets nya jobbagenda. Många i partiet vill se större satsningar på infrastruktur och välfärd för att regeringens jobbmål ska kunna nås. Socialdemokraterna inleder i dag sin första partikongress som regerings
Socialdemokraternas partikongress ska anta partiets nya jobbagenda. Många i partiet vill se större satsningar på infrastruktur och välfärd för att regeringens jobbmål ska kunna nås. Socialdemokraterna inleder i dag sin första partikongress som regerings

Socialdemokraterna inleder i dag sin första partikongress som regeringsparti på tio år. Men stämningen kunde ha varit bättre. Opinionssiffrorna är dåliga och det finns också en oro i partiet och i LO för att regeringen inte ska klara sitt viktigaste jobblöfte: EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

När det till exempel gäller statsminister Stefan Löfvens löften om traineejobb för unga och extratjänster för långtidsarbetslösa, så ska de börja införas i höst, men i en betydligt långsammare takt än vad man kunde få intryck av i valrörelsen.

Annons

Många i partiet vill se stora satsningar på framförallt bostäder och infrastruktur för att få ned arbetslösheten. LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson krävde nyligen en trovärdig plan för hur jobbmålet ska nås på helgens kongress. Den jobbagenda som de 350 kongressombuden ska behandla innehåller dock ingen sådan konkret plan. Det talas mer allmänt om "investeringar för framtiden", "en aktiv näringspolitik" och "kunskapsreformer".

Krav på satsningar

Många arbetarekommuner och partidistrikt har motionerat om större investeringar. Få har dock så konkreta krav att de kan binda upp partiledningen om de antas. Ungdomsförbundet SSU vill sätta upp ett mål som innebär att de offentliga investeringarna ska öka som andel av BNP. Ett par av arbetarekommunerna vill att partiet antar LO-ekonomernas förslag om olika satsningar på sammanlagt 70 miljarder kronor årligen. Det handlar framförallt om högre statsbidrag till kommunerna, infrastrukturinvesteringar och mer pengar till hushållen. Tanken är att satsningarna ska betalas med lånade pengar. Enligt LO-ekonomerna skulle satsningen kunna ge drygt 100 000 nya jobb.

Pappamånader

Partiledningen håller med om att det behövs större satsningar och hänvisar till att sådana förslag ska finnas med i regeringens kommande budgetar. Statsminister Stefan Löfven har dock sagt att han inte tänker äventyra de offentliga finanserna med att låna så mycket som LO-ekonomerna föreslår.

Förutom en debatt om infrastruktursatsningar väntas diskussioner om föräldraförsäkringen. Regeringen lade i går fram ett förslag om en tredje pappamånad, men många motioner vill skynda på med att införa en helt individualiserad föräldraförsäkring. Debatter om föräldraförsäkringen har varit ett återkommande inslag på S-kongressen de senaste åren. Vid förra kongressen 2013 gick partistyrelsen med på formuleringen att: "avgörande steg ska tas så att ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen uppnås redan under nästa mandatperiod. Ett sätt är att knyta en ytterligare månad inom föräldraförsäkringen till respektive förälder."

Arbetsrätten kan det också uppstå debatt om. Regeringen vill begränsa möjligheterna till visstidsanställning så att arbetsgivarna inte ska kunna stapla visstidsanställningar på varandra under många år. Många motioner kräver att möjligheten till visstidsanställning helt tas bort. LO är dock nöjt med vad regeringen aviserat hittills.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons