TT-Inrikes

Läkaren ville göra "gedigna undersökningar"

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Barn som sökte vård för exempelvis huvud- eller öronvärk fick också sina underliv "kontrollerade" - undersökningar som inte var medicinskt motiverade enligt åklagaren. Den långa rättegången mot en 29-årig läkare, som åtalats för en lång rad sexualbrott mot 70 barn och vuxna, har nu inletts.(TT)

Det tog en stund för alla att komma på plats - fyra bänkrader med sex platser på varje krävs för att alla målsägarbiträden ska kunna få plats i salen i Stockholms tingsrätt. Det är nämligen ett stort mål som kommer att pågå här, ända fram till jul, med totalt 70 offer. Av dem är 52 barn, i åldrarna två till tolv. I alla fall utom ett rör det sig om flickor.

Dessa har enligt åtalet utsatts för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott av den 29-årige läkaren.

Innan förhandlingen inleddes såg han sig omkring i salen, tittade upp på den näst intill fulla åhörarläktaren och plockade upp anteckningsblock och penna ur en påse.

Gav sitt nummer

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts när mannen tjänstgjort på olika vårdinrättningar runt om i landet, samt via den digitala läkartjänsten Kry. Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, hävdar åklagaren. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Föräldrar har alltid varit med vid undersökningstillfällena, och en del har reagerat på mannens bemötande, säger åklagaren Ann Lidén i rätten.

– Flera av föräldrarna har också regerat på att han har delat ut sitt privata mobilnummer, och velat vara tillgänglig dygnet runt, säger hon.

Läkaren misstänks också för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot 18 vuxna - föräldrar till de barn som sökt vård via appen Kry och som läkaren förmått filma barnens underliv.

Kry har lex Maria-anmält detta till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten konstaterar efter en granskning att Kry fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen.

Ville vara noggrann

Vissa av "undersökningarna" har filmats och spelats in, både sådana som skett på mottagningar och via appen. Läkaren nekar till brott, och säger att han inte varit medveten om inspelningarna. 29-åringen hävdar också att undersökningarna visst varit medicinskt motiverade - han har velat genomföra "gedigna helkroppsundersökningar", enligt hans advokat Sabina Böö.

– Då ingår underlivet i en sådan helkroppsundersökning, säger hon till TT.

Det är enligt försvaret vanligare att läkare gör den här typen av undersökningar i mannens hemland Spanien än i Sverige, vilket mannen förstått först efteråt. Läkaren har också varit noggrann med att få okej av barn och vårdnadshavare inför varje handling, poängterar Sabina Böö. Flera av barnen och föräldrarna som ingår i åtalet har heller inte upplevt sig som utsatta för brott, enligt henne.

– De här undersökningarna sker på patienternas villkor, från det att de kliver in i undersökningsrummet, till att de går ut därifrån igen, säger advokaten.