TT-Inrikes

Oljeläckage vid grundstött fartyg

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Kustbevakningen sanerar just nu ett utsläpp av olja vid fartyget Makassar Highway som gick på grund i Tjusts skärgård norr om Västervik i måndags. Ordentliga vindar på haveriplatsen har resulterat i att fartyget vridits cirka 20 grader och lett till läckage.(TT)

Oljeutsläppet, vars storlek ännu är okänd, har begränsats och inga öar i närområdet riskerar oljepåslag, enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen. Makassar Highway står hårt på en klippgrund och skrovet har enligt Kustbevakningen omfattande skador på babordssidan. Ombord finns över 300 000 liter bränsleolja, 38 000 liter smörjolja och 34 000 liter diesel.

Det är ännu oklart när en bärgning ska ske, och någon bärgningsplan har ännu inte godkänts av Transportstyrelsen.

Fartyget, som är Panamaregistrerat och utgick från Tyskland med en huvudsakligen polsk besättning, sökte sig nära kusten för att få bättre mobiltäckning, enligt besättningens egna uppgifter. Sedan fortsatte fartyget på den felaktiga kursen tills det tog stopp.

Överstyrmannen, som tidigare varit anhållen, har släppts efter att ha erkänt sig skyldig till sjöfylleri och vårdslöshet i trafik, rapporterade Västerviks-Tidningen tidigare.

Mannen hade 0,38 promille alkohol i blodet vid provtagningen.