TT-Inrikes

Oklar Knut stänger julen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

I dag kastar vi ut granen och städar bort julen. Men frågan är om inte julgransplundringarnas egen högtidsdag snart är ett minne blott. - För i praktiken avslutar vi julen redan vid trettonhelgen, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet i Stockholm. Den 13 januari firar vi tjugondag Knut.(TT)

Den 13 januari firar vi tjugondag Knut. Det är dagen som avslutar julen. Redan den gamla bondepraktikan talar om att kung Knut hjälpte oss "att driva julen ut".

Men det är inte så helt enkelt att försöka reda ut hur traditionen uppstått och varför.

– Man kan nog inte hitta enkla orsakssammanhang varför det blivit som det blivit, säger Jonas Engman.

Frågan är vilken Knut

Det är inte ens klarlagt vilken Knut vi syftar på. Ofta talas om den danske prinsen Knut Lavard som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Men andra pekar på Knut den Helige, prins Knuts farbror.

Att fira julens slut den 13 januari är en lokal företeelse i Norden. Vi gör det i Sverige, delar av Norge och Finland. I övriga Europa är det trettondagen, den 6 januari, som är julens sista dag.

– Vi har tidigare slutat julen vid trettonhelgen men i och med kalenderreformer så har Knutdagen flyttat och då har vi också flyttat julens slut. Det är vi ganska ensamma om. Och varför det är så finns det ingen enkel eller bra förklaring till. Det är sånt som händer.

Plundring och knutgubbar

Men i praktiken är det så att trettondagen nu för tiden ändå är julens slut. Vi börjar jobba efter helgerna och det är då skolan börjar igen. Att julgran och julpynt står kvar en vecka till har inte så stor betydelse.

Traditionellt firas tjugondag Knut med julgransplundring. Ett kalas då man sjunger julsånger och dansar runt granen en sista gång. Sen åker granen ut. Lokalt kan det förekomma knutgubbar eller knutmassofirande. Något särskild knutmat är svårt att hitta.

– Man kan in alla fall säga att det inte är en dag som växer i betydelse, säger Jonas Engman.

Men en fråga som tjugondag Knut väcker är vad man ska göra med granen när julen är över. Ett råd som alltid fungerar är att den kan lämnas på en återvinningsstation som trädgårdsavfall.