TT-Inrikes

"Mobilisera mot det grova våldet"

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Åtgärderna för att stävja det organiserade våldet har inte varit tillräckliga. Det anser fem forskare och poliser som på DN Debatt efterlyser en nationell mobilisering. "Det som för två decennier sedan bedömdes vara en omöjlig utveckling har blivit normalläge.(TT)

Åtgärderna för att stävja det organiserade våldet har inte varit tillräckliga. Det anser fem forskare och poliser som på DN Debatt efterlyser en nationell mobilisering.

"Det som för två decennier sedan bedömdes vara en omöjlig utveckling har blivit normalläge. Genom strömningarna av vapen från Balkanområdet och en intensivare gängmiljö har våldet med skjutvapen ökat", skriver artikelförfattarna som bland annat vill integrera polisiära, sociala och andra kommunala åtgärder för att motarbeta nyrekrytering till kriminella gäng och öka viljan att prata med polisen.

Andra åtgärder som föreslås är en akademisering av polisutbildningen, förbättrad vapenlagstiftning med omedelbara sanktioner för personer som grips med skjutvapen samt ett utökat stöd till forskning om organiserad brottslighet.