Annons
Nyheter

Mästarbrev på uppsving

Allt fler svenska hantverkare får gesäll- och mästarbrev. Det är en kvalitetsgaranti för kunderna - och betyder också mycket för hantverkaren själv.(TT)
Publicerad 1 februari 2015

-Det inger självförtroende, att jag har gjort de här sakerna och kan visa upp vad jag kan, säger guldsmeden Peter Billsten om sitt gesällbrev, som hänger på väggen i hans guldsmedsaffär i Malmö.

Kunderna frågar sällan efter brevet, men de frågar ofta hur länge han har hållit på. Fyra års hantverksstudier för att bli färdig guldsmed, är svaret, och sedan tog det ytterligare ett par månader innan fick han sitt gesällbrev.

Annons

Målmedvetet arbete

Mästarbrev, som kräver mer yrkeserfarenhet än gesällbrev, utfärdades förra året till 180 hantverkare, vilket kan jämföras med 86 stycken året före. Och i år ligger ännu fler i startgroparna - Sveriges Hantverksråd har antagit 240 nya mästarelever.

Bakom uppsvinget ligger ett målmedvetet arbete, berättar Marita Olars, administratör vid hantverksrådet.

-Vi hoppas väcka kunderna, så att de börjar fråga efter mästar- och gesällbrev, säger hon.

Påverkar lönen

Frisörer och målare är de yrkesgrupper ett gesällprov ger mer betalt enligt löneavtalen. Därför är det också inom de yrkena som det avläggs flest gesäll- och mästarprover.

-Alla branscher bestämmer själva med lite vägledning från Sveriges hantverksråd vad nivån för en färdigutbildad är, säger Marita Olars.

Det är bra för branschen att det finns gesällbrev, tycker Peter Billsten. Då vet man att alla har genomgått samma utbildning och vilka moment de behärskar. Nu siktar han på mästarbrev. Han har de tio års erfarenhet av guldsmedsyrket som behövs, men det krävs ytterligare prover. När han får tid ska han försöka göra dem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons