TT-Inrikes

Ausonius nekar till mord - vill lögntestas

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En grånad John Ausonius erkänner attentaten och rånen han begått i Sverige. Han inser vidden av vad han gjort och tar ansvar för det. Men han har inget med mordet 1992 på Blanka Zmigrod att göra - det gjorde han och hans advokat klart när rättegången mot Ausonius inleddes i Frankfurt i Tyskland.(TT)

Intresset var stort för rättegången mot John Ausonius. Flera tyska tidningar och stora tv- och radiokanaler fanns på plats tillsammans med de tillresta svenska journalisterna.

– En halvtysk nazist som skjuter ihjäl folk, klart att vi är här, skämtade en av fotograferna.

Det var en samlad och sammanbiten John Ausonius som mötte rätten. Han fördes in i handbojor iförd skjorta, slips och en beige kofta. På korrekt, men lätt bruten tyska läste han upp en beskrivning över sitt liv.

– Det är en beskrivning också av min grova och chockerande kriminalitet, presenterade han sitt anförande.

Skulder och bankrån

Genom sitt spelmissbruk hade han dragit på sig stora skulder och tankarna på att råna en bank växte fram. När polisen började se samband och efterlyste "cykelrånaren" i tv blev han orolig. Attentaten mot invandrare var ett sätt att avleda uppmärksamheten från rånen.

Att skjuta invandrare var ett lätt beslut, ett beslut på några sekunder, lättare än att råna banker.

– De senaste tio åren hade jag då sett vem som var skyldig till min situation. Jag hade haft dåliga erfarenheter av utomeuropeiska invandrare och det var många som tyckte som jag.

Ausonius beskriver hur han förändrats i fängelse och att han tar fullt ansvar för de dåd han begått i Sverige och att han är ledsen för det. Men han har ingenting med mordet på Blanka Zmigrod att göra, uppger han.

"Behöver syndabock"

Blanka Zmigrod, en polsk judinna som utvandrade till Israel efter kriget och flyttade till Frankfurt 1974, mördades den 23 februari 1992. Skjuten i huvudet av en man som senare försvann på cykel. John Ausonius befann sig i Frankfurt och hade setts bråka med Zmigrod om ett fickminne som han anklagade henne för att ha stulit.

För första gången under rättegången låter Ausonius arg.

– Jag är här för att man behöver en syndabock, säger han.

– Jag har hört att man i Tyskland tillåter lögndetektortest och jag vill genomföra ett.

"Byggt på indicier"

Hans advokat Joachim Bremer vill att åtalet läggs ner och hänvisar till Europakonventionen och allas rätt att ställas till svars inom rimlig tid.

– Det här är inte rimlig tid. Han blev utlämnad först 25 år efter det att han pekades ut.

Han avvisar målet som byggt på rena indicier och åklagarens uppgifter om att det finns vittnen.

– Att någon sett honom bråka med en kvinna i garderoben för 25 år sedan betyder inget. Och skulle någon sett en person skjuta någon i mörkret för 25 år sedan, hur pålitligt är det vittnesmålet i dag?

Överraskande begäran

Åklagaren Nadja Böttinger tycker dock att hon har ordentligt på fötterna. Hon medger att det inte finns några nya konkreta bevis, men det faktum att John Ausonius 2015 ville bli förhörd om mordet var det som fick henne att ta upp fallet igen.

Hon blev överraskad av hans begäran om ett lögndetektortest.

– Advokaten hänvisade till att man använt det i ett fall som jag inte känner till. Jag måste hem och läsa på innan jag kan svara på om han får genomgå ett sådant test.