Annons
Nyheter

Löfven försvarar flyktinghantering

Statsminister Stefan Löfven (S) försvarar regeringens hantering av flyktingkrisen i riksdagens konstitutionsutskott (KU). - Flyktingkrisen har varit en stor utmaning för det svenska samhället. Det är viktigt att dra lärdomar för framtiden, säger han.(TT)
Publicerad 29 april 2016

Löfven uppger att regeringen ska tillsätta en oberoende utvärdering av hur regeringen och övriga samhället agerade.

Statsministern påpekar att redan när regeringen tillträdde 2014 så såg man att det fanns brister i flyktingmottagningen, bland annat bostadsbrist, som man då försökte åtgärda.

Annons

Fel prognos

Löfven pekar också på att redan 2014 så låg antalet asylsökande på en nivå som var jämförbar med Balkankrisen på 90-talet.

Statsministern hänvisade även till att Migrationsverket i sin prognos i juli 2015 bedömde att antalet asylsökande skulle minska. I stället skedde en dramatisk ökning från september.

Krisorganiseringen av myndigheternas arbete skedde i augusti. Löfven uppger att regeringen fattat ett 70-tal beslut som rör flyktingsituationen.

Historiska nivåer

””
””

KU-anmälan om flyktingkrisen har bland annat kommit in från Moderaternas Jessica Polfjärd.

Andra KU-frågor

"Det framstår som mycket angeläget att nu granska om regeringens arbete med flyktingsituationen har levt upp till de krav som ställs på regeringsmakten enligt regeringsformen och den konstitutionella ordning som gäller i Sverige", skriver Polfjärd i sin anmälan.

Löfven har också KU-anmälts i två andra frågor. Den ena handlar om hur han har organiserat regeringen med en vice statsminister, Åsa Romson (MP), som inte går in som ställföreträdande statsminister om Löfven inte kan tjänstgöra.

Det blev förra året känt att i sådana situationer kommer den minister som har längst erfarenhet som statsråd att ta över, vilket är utrikesminister Margot Wallström (S).

Annons

Den andra frågan handlar om hur Löfven har hanterat EU-politiken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons