TT-Inrikes

Knarkkarta smugglades ut - advokat frias

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den Malmöadvokat som varit åtalad för att ha smugglat ut en knarkkarta ur häktet för sin klients räkning frias av Malmö tingsrätt. Advokatens egen förklaring till att hans fingeravtryck fanns på kartan har inte motbevisats av åklagaren, anser domstolen.(TT)

Advokaten var åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till grovt narkotikabrott. Kartan som smugglats ur häktet indikerade vägen till ett kokainparti som låg nergrävt. Den var ritad av advokatens klient, som satt i häkte, och smugglades på något sätt ut till den häktades bror.

Försvarsadvokaten har förklarat fingeravtrycken i brevet med att en person visat det för honom och undrat över dess innehåll, men att det på grund av tystnadsplikt har varit svårt för honom att uttala sig om detta. Malmö tingsrätt anser att det är en rimlig förklaring.

Polisen hittade kartan på den häktades bror efter att han kraschat in i en lyktstolpe under en polisjakt. Med hjälp av kartan kunde polisen senare hitta ett halvt kilo nergrävt kokain.

Den ende som hade rätt att träffa den häktade var försvarsadvokaten. Till häktespersonalen hade den häktade mannen spontant sagt att det var advokaten som hjälpt honom att smuggla ut kartan. Åklagarens hypotes var att advokaten skulle ha hjälpt sin klient eftersom han var hotad, men detta har utredningen inte gett stöd för, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.